COP21 – KNMI: code oranje voor klimaat

KNMI: code oranje voor klimaat

23 oktober 2015 –  Het is code oranje voor het klimaat, vindt het KNMI. ‘De situatie voor het klimaat is echt heel kritisch’, zegt algemeen directeur van het KNMI Gerard van der Steenhoven.

De KNMI-directeur doet deze waarschuwing tegenover het NOS-journaal aan de vooravond van de mondiale klimaattop in Parijs.

Uit het bericht van de NOS
‘(…) Van der Steenhoven vindt dat de eerste tien dagen van deze maand illustreren dat de klimaatverandering volop gaande is. “Eigenlijk leven we nu in het bewijs van klimaatverandering”, zegt Van der Steenhoven. “Dat de eerste tien dagen van november uitzonderlijk warm waren, kunnen wij bij het KNMI eigenlijk alleen maar verklaren door ook klimaatverandering aan te nemen. Dat is nieuw.”

Gevaar van 3 kanten
Doordat Nederland voor een belangrijk deel onder de zeespiegel ligt, is het een van de landen die het kwetsbaarst zijn voor de opwarming van het klimaat.
Het gevaar komt voor ons land van drie kanten: de zeespiegel voor onze kust stijgt deze eeuw met maximaal een meter. Er komt meer neerslag: een temperatuurstijging van 2 graden leidt al tot 30 procent meer neerslag in de zomer. En het waterpeil in de grote rivieren zal in de winter en het voorjaar fors toenemen.

Waterbeheer
Door de combinatie van het stijgende rivierwaterpeil en de stijgende zeespiegel kunnen de rivieren moeilijker hun water afvoeren op zee. In combinatie met de toenemende hoeveelheid neerslag, waaronder stortbuien in de zomer, dreigt een stapelingseffect. Voor Rijkswaterstaat en de waterschappen zal het daardoor steeds moeilijker worden om het water in goede, veilige banen te leiden.

Nog geen code rood
Het is nog geen code rood. Code oranje wil zeggen dat er nog wel wat aan te doen is, aldus de KNMI-directeur. Het terugbrengen van de CO2-uitstoot is een eerste stap. “Maar daarna moeten we verder gaan om in een jaar of 20, 25 onze economie zo duurzaam te maken, dat er geen CO2-uitstoot meer zal zijn.”
Regeringsleiders en staatshoofden wacht een belangrijke taak. Als het lukt om in Parijs een goed klimaatakkoord af te sluiten, blijven de waterproblemen voor Nederland beheersbaar.

Schermafdruk 2015-11-23 06.13.00Om te illustreren wat de gevolgen zijn voor Nederland van wel of niet een akkoord in Parijs, heeft het KNMI twee plaatjes gemaakt. Als het lukt om de CO2-uitstoot met een akkoord fors te beperken, zal de temperatuursstijging op de warmste dagen in de zomer beperkt zijn tot een graad of 2 a 2,5.

Als het niet lukt om een akkoord te sluiten, dan volgt het rechterplaatje: dan zal de zomertemperatuur aan het eind van deze eeuw gemiddeld 5 a 6 graden hoger zijn. Dat is haast tropisch en brengt grote risico’s met zich mee, zowel voor Nederland als voor andere delen van de wereld, aldus het KNMI. (…)’

Citaten van Van der Steenhoven uit het journaal-item
‘(…) (Over het weer dezer dagen:) Ja, je kunt zeggen dat we de bewijzen van klimaatverandering voortdurend om ons heen zien. Als je bijvoorbeeld je realiseert hoe warm het was de eerste twee weken van november, dan kun je eigenlijk die relatief extreme warmte alleen maar begrijpen als je klimaatverandering aanneemt. (…)
(Over de noodzaak van het nemen van maatregelen:) Als we geen enkele maatregel nemen om de CO2-uitstoot te beperken, zie jet dat de temperatuur in de zomer 4 tot 5 graden hoger kan zijn dan we nu gewend zijn. En dat is wel erg veel. (…) (Over de 20 jaar om het tij te keren:) Als we er langer over gaan doen, zal de temperatuur nog verder gaan oplopen dan de 2 tot 2,5 graad waarvan we nu denken dat het nog handelbaar is. Dan kom je in een gevaarlijke situatie. En vandaar ook dat wij nu spreken van ‘eigenlijk is dit, in de aanloop van de klimaattop,  een code oranje voor het klimaat’. (…)’

Bronnen
NOS, 22 november 2015: KNMI: code oranje voor klimaat
Item NOS-journaal, 22 november 2015, 20 u (item begint op 10’5o” en duurt 4 min ), met o.a. een gefingeerd nieuwsbericht van maandag 30 november 2065.

Zie ook
FluxEnergie, 23 november 2015: COP21 – ‘KNMI gaat over de schreef met klimaatwaarschuwing’

Onderwerpen: ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.