COP21 – Morgen toch een grote demonstratie in Parijs : ‘Meer doen en sneller’

COP21 – Morgen toch een grote demonstratie in Parijs : ‘Meer doen en sneller’

11 december 2015 – Er zal  morgenochtend toch een grote demonstratie in Parijs zijn in de vorm van honderden kleine demonstraties. ‘Wij, burgers, hebben het laatste woord.’

De organisatoren hebben toestemming van de autoriteiten. Ze verwachten ’tienduizenden’ deelnemers. Ze eisen dat er meer gebeurt tegen klimaatverandering, en sneller. De actie, onder de titel ‘Climate, Justice, Peace’, wordt georganieerd door Friends of the Earth. Vanwege de voorzichtigheid van de autoriteiten in verband met gelijke aanslagen, verdelen de demonstranten zich over honderden kleine groepjes. Ook Milieudefensie, een onderdeel van Friends of the Earth, doet mee aan de actie, met 500 Nederlandse actievoerders.
Ike Teuling, campagneleider klimaat en energie bij Milieudefensie: ‘ De actievoerders gaan de straat op om ambitieuze en eerlijke maatregelen te eisen om klimaatverandering te stoppen. Niet de politici, maar bezorgde burgers die actie komen tegen klimaatverandering hebben het laatste woord. Voor Nederland betekent een eerlijk klimaatverdrag dat wij razendsnel moeten stoppen met fossiele brandstoffen en armere landen moeten helpen hetzelfde te doen. Wij, burgers die zich zorgen maken over klimaatverandering, moeten met zijn allen in actie komen om onze overheden en bedrijven te dwingen de maatregelen te nemen die nodig zijn. Zoals het stoppen met gaswinning en het sluiten van kolencentrales. Klimaatverandering moet stoppen.’

Een ‘GPS-actie’
In de ochtend vormen de actievoerders in de straten van de lichtstad de woorden Climate, Justice, Peace, door in honderden kleine groepjes op even zo veel locaties op hetzelfde moment een gps-signaal uit te zenden waardoor de drie woorden online op een kaart te zien zijn.

Meer acties
Er zijn morgen nog twee acties in Parijs (eveneens met toestemming van de autoriteiten). Om 12 uur een actie van 350.org en om 14 uur een actie van de Franse Coalition Climat 21 (onder de Eiffeltoren)

151211-Demonstr2

Bronnen
Amis de la terre, 11 december 2015: Debout pour la justice climatique 

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.