COP21 – ‘Nederland aan zijlijn bij innovatie-initiatief’

 

30 november 2015 – Nederland doet niet mee met het internationale inititief om de investeringen in duurzame energie een boost te geven. ‘Steeds vaker lijkt Nederland de boot te missen.’

Dat vindt de Nederlander Jules Kortenhorst, directeur van de Amerikaanse energiedenktank The Rocky Mountain Institute. Ooit was Kortenhorst in Nederland lid van de Tweede Kamerfractie van het CDA.
NRC Next sprak met hem over het initiatief van twintig landen en twintig miljardairs om veel meer geld te investeren in de ontwikkeling van duurzame energie.

Uit het artikel van NRC Next
‘(…) Kortenhorst vindt het onbegrijpelijk dat Nederland niet behoort tot de groep van 20 landen die samen met ruim twintig rijke financiers vandaag, op de eerste dag van de klimaattop in Parijs, aankondigen dat ze miljarden dollars gaan investeren in onderzoek naar en ontwikkeling van duurzame energie.
Wel Duitsland en Denemarken. Maar niet Nederland, waar vooraanstaande universiteiten als die in Delft en Eindhoven en een instituut als het Energie Onderzoekscentrum Nederland (ECN) belangrijke bijdragen hebben geleverd aan ontwikkelingen op het gebied van duurzame energie. (…) Het idee achter het publiek-private initiatief is dat het fundamentele onderzoek op universiteiten het best door overheden gefinancierd kan worden, en dat bedrijven er vervolgens een business case van kunnen maken. Samenwerking kan het geheel versterken. De bedrijven beloven miljarden te investeren in de landen die aan het project meedoen.
Nederland dreigt dus ook de financiering van interessante projecten mis te lopen. ,,Het ontbreekt aan durf en een langetermijnvisie bij het ministerie van Economische Zaken”, vindt Kortenhorst. (…)’

Bronnen
NRC Next, 30 november 2015: Nederland aan de zijlijn bij innovatie-initiatief
Website Rocky Mountain Institute 
Zie ook
FluxEnergie, 30 november 2015: COP21 – Twintig landen verdubbelen investering in duurzame energie

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.