COP21 – Nieuw concept klimaatakkoord na gespannen onderhandeling Bonn

26 oktober 2015De laatste onderhandelingen vóór de klimaattop in Parijs waren gespannen en gingen vooral over geld. Er kwam een nieuw conceptakkoord, maar met de lengte van de concepttekst, groeide ook de ontevredenheid over de voortgang.

Vorige week kwamen de leiders van 196 landen bijeen in Bonn, het hoofdkwartier van de United Nations Framework Convention on Climate Change (UNFCCC). Het was de laatste officiële onderhandelingsronde voor de klimaattop in Parijs begint. Vijf dagen spraken de leiders met elkaar. Op gespannen toon. Het startpunt van de onderhandelingen, een eerder concept, kreeg veel kritiek van met name de ontwikkelingslanden. Zij vonden er te weinig in staan over hoe de rijke landen de armere landen gaan helpen bij de energietransitie en de aanpassing aan de gevolgen van klimaatverandering. Dat er zo weinig naar de armere landen was geluisterd, voelt ‘just like apartheid’, vond de Zuid-Afrikaanse afgevaardigde Nozipho Joyce Mxakato-Diseko.

Uit een bericht van de Zuid-Afrikaanse krant The Herald
‘(…) After much pressure, the co-chairs agreed to bring back into the text, the mock new climate agreement, over 60 additions from developing nations of the material that had been omitted, but the firewall of distrust and anger had already embedded into the talks. (…)’

Belangrijk voor de ontwikkelingslanden is de belofte die in Kopenhagen in 2009 werd gedaan: de ontwikkelde landen maken jaarlijks geld vrij om ontwikkelingslanden te helpen zich aan te passen aan klimaatverandering. In 2020 moet dat bedrag jaarlijks 100 miljard dollar zijn. OECD kwam eerder deze maand met een rapport dat stelt dat dat doel gehaald kan worden. De ontwikkelingslanden willen een garantie dat het geld er komt, vóór ze instemmen met een klimaatakkoord, aldus de Guardian. Gerben-Jan Gerbrandy (D66) in het Financieele Dagblad: ‘Parijs staat of valt met de financiering. In Bonn bleek dat de ontwikkelingslanden niet uit de loopgraven komen, zolang dat geld er niet komt.’

Elina Bardram, hoofd van de delegatie van de Europese Commissie, verwoordde de gedachte van de rijke landen dat opkomende economieën ook kunnen bijdragen aan het fonds: ‘We live in an entirely different world. The donor base can be broader.’ De EU-ministers overleggen op 10 november over het klimaatfonds.

Uiteindelijk werd, laat op vrijdag, een concept afgeleverd, maar de onderhandelingen gingen traag en er kwam geen duidelijke conclusie. Het concept groeide van 20 naar 34 pagina’s.

Uit een bericht van UNFCCC
‘(…) UNFCCC Executive Secretary Christiana Figueres said that the draft text includes additional options that reflect the concerns of all countries. “We now have a Party-owned text that is balanced and complete. The challenge for governments is to bring it down to a much more concise and coherent form for adoption in Paris.”
French Climate Change Ambassador Laurence Tubiana said: “We have a manageable text for further work in Paris. While much work remains, the text is a good basis for negotiations and negotiations need to start from the first day of the conference.” (…)

In de Financial Times is Tubiana meer uitgesproken: ze is teleurgesteld dat in Bonn nog niet echt onderhandeld is. ‘We have no plan B’, zegt ze, om de noodzaak tot opschieten te onderstrepen. Ook klimaatafgevaardigde Peter Woolcott uit Australië is uitgesproken. ‘This is not where we need to be so close to the Paris conference’, citeert The Financial Times hem. En ook Martin Kaiser van Greenpeace spoort de landen aan vaart te maken met de onderhandelingen. ‘This process is too important to be a high-risk poker game. They need to put down their cards and play together as a team’, aldus Kaiser in the Guardian.

Jennifer Morgan, directeur van het klimaatprogramma van het World Resources Institute, brengt het optimistischer. Ze zegt dat het concept laat zien dat landen overeenstemming bereiken over het terugbrengen van emissie van broeikasgassen en de monitoring daarvan.

Uit een bericht in the Guardian
‘(…) “Negotiators made some significant strides in Bonn but a much more vigorous pace is needed to secure a strong climate agreement in just a few weeks. We’ve been running a marathon for years to reach this point. Now we need an all-out sprint to get over the finish line in Paris.”

Figueres en Tubiana zijn het erover eens dat nu een politiek proces moet beginnen om in Parijs tot een succesvol akkoord te komen. Begin november zijn nog ministeriële ontmoetingen gepland, aldus UNFCCC.

Bronnen
The Herald, 26 oktober 2015: Unbalanced Leadership frustrates Bonn talks
Financial Times, 23 oktober 2015: Climate talks fail to break deadlock (registratie)
The Guardian, 23 oktober 2015: Paris climate summit: ‘sprint needed’ to secure emissions deal in December
The Guardian, 7 oktober 2015: Almost two-thirds of climate fund for developing nations already pledged
COP21, 20 oktober 2015: Bonn : last day for the negotiations
COP21, 6 oktober 2015: $62 billion mobilized in 2014 for developing countries
Financieele Dagblad, 25 oktober 2015: Fonds voor arme landen is sleutel tot klimaatakkoord (registratie)
Concept klimaatakkoord, 23 oktober 2015

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.