COP21 – Nieuwe premier Australië ratificeert alsnog Kyoto

2 december 2015 – De nieuwe Australische premier Malcolm Turnbull belooft dat zijn land alsnog het Kyotoprotocol zal ratificeren. Dat verandert weinig in de praktijk, maar is wel symbolisch belangrijk voor de klimaattop in Parijs.

Vorig jaar bestempelde het tijdschrift New Statesman Australië, samen met Canada, als de grootste klimaatschurken ter wereld. De leiders spraken af de klimaatonderhandelingen te blokkeren.

Maar Tony Abbott werd opgevolgd door Turnbull, die liet weten wel open te staan voor internationale samenwerking voor klimaatbeleid. Bij de opening van de klimaattop in Parijs liet hij weten dat hij het Kyoto-protocol alsnog gaat ratificeren. Aan de uitstoot van het land verandert dat niets.

Uit het bericht van MO.be
‘(…) Kyoto 2 legt landen op hun uitstoot met 5 procent te verminderen tegen 2020, en Australië zal die doelstelling sowieso halen volgens de regering.
Ook voor de klimaattop het geen concrete gevolgen: in Parijs zoekt de wereld naar een klimaatverdrag voor de periode na 2020, om Kyoto op te volgen. Maar waarnemers spreken wel van een erg positief signaal, bij het begin van de klimaatgesprekken. Het is een duidelijk signaal dat Australië een nieuwe koers vaart, en daar kreeg het ook applaus voor. (…)’

Turnbull moet ook wel iets doen. Australië is erg gevoelig voor de effecten van klimaatverandering, schrijft the Guardian, en de gevolgen zijn duur: ‘Lost productivity and absenteeism due to extreme heat is costing the Australian economy almost $8bn a year’.

Over het Kyoto-protocol
Australië tekent de tweede editie van het Kyoto-protocol. Het eerste werd in 1997 gesloten en liep af in 2012. Het tweede geldt voor 2013 tot 2020.

Van de website van UNFCCC
‘(…) During the first commitment period, 37 industrialized countries and the European Community committed to reduce GHG emissions to an average of five percent against 1990 levels. During the second commitment period, Parties committed to reduce GHG emissions by at least 18 percent below 1990 levels in the eight-year period from 2013 to 2020; however, the composition of Parties in the second commitment period is different from the first. (…)’

Bronnen
MO.be, 1 december 2015: Australië ratificeert Kyotoprotocol
The Guardian, 1 december 2015: No more ‘business as usual’ for Australia as climate change hits economy for $8bn
UNFCCC over Kyoto Protocol

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.