COP21 – ‘Parijs gaat geschiedenis schrijven’

Van der Ploeg en Vermeend: 'Parijs gaat geschiedenis schrijven'

9 november 2015 – De economen Willem Vermeend en Rick van der Ploeg kregen gisteren een volle pagina in De Telegraaf om duidelijk te maken dat ‘Parijs’ geschiedenis gaat schrijven met ‘haalbare afspraken’.

Vermeend en Van der Ploeg in De Telegraaf
‘(…) De verwachting is dat Parijs overal in de wereld een extra impuls zal geven aan zogenoemde groene groeiscenario’s, waarbij de economie op een milieu- en klimaatvriendelijke manier groeit. Tot voor kort werden die in de meeste landen niet serieus genomen en vooral beschouwd als een hobby van links. (…) Het lijkt er op dat het jaar 2015 een keerpunt is en de aftrap wordt van economisch beleid richting een groenere economische groei. (…) Voor bedrijven die nog aarzelen: vluchten kan niet meer. Je bent een dief van je eigen portemonnee als je geen groene onderneming bent. Dat geldt ook voor regeringen. Landen die niet kiezen voor een economisch beleid dat gericht is op een groenere economie zijn de verliezers van vandaag en morgen. Kiezen voor groen is onvermijdelijk. Het is duurzaam groeien of niet groeien. (…)
Ook individuele landen kunnen van deze ontwikkeling profiteren. Voor Nederland, dat al jaren lang behoort tot de Europese landen met het slechtste klimaatbeleid, ligt hier een geweldige kans. Politiek Den Haag moet volop gaan inzetten op een groenere groei. Dat kan heel snel, want er liggen op de politieke tekentafel nu al concrete maatregelenpakketten, zoals van Urgenda, die morgen kunnen worden uitgevoerd. Ze leiden niet alleen tot een beter leefbaar en schoner Nederland, maar ook tot vele tienduizenden extra banen in het bedrijfsleven. Ons land zou daarbij de nadruk moeten leggen op het bevorderen van de ontwikkeling en inzet van nieuwe technologie waarmee de rendementen van energiebesparing en hernieuwbare energie kunnen toenemen. Deze technologie is bovendien een geweldig exportproduct. (…)”

 

Bronnen
De Telegraaf, 8 november 2015: Opmars ’groene’ groei (via Blendle)
Foto: Still uit video SV-café

Onderwerpen: ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.