COP21 – PBL: ‘Anderhalve graad is niet erg kansrijk’

9 december 2015Het doel om de opwarming van de aarde onder de anderhalve graad Celsius  te houden, is niet erg kansrijk. Dat stelt het Planbureau voor de Leefomgeving in Trouw.

Verschillende landen schaarden zich deze week achter de ambitie om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graad, in plaats van de 2 graden die tot nu toe steeds werd aangehouden. Met name kwetsbare eilandstaten roepen op dit doel na te streven met het klimaatakkoord. Ook staatssecretaris Sharon Dijksma wil 1,5 graad opwarming. Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) becijferde wat er moet gebeuren om aan die wens te voldoen.

Als de mondiale uitstoot van broeikasgassen vandaag naar nul zou gaan, dan nog zou de aarde met 1,3 graden opwarmen door de uitstoot die nu al in de atmosfeer zit, aldus Trouw.

Uit het bericht van Trouw
‘(…) Om onder de 2 graden te blijven, mag er nog 1000 miljard ton CO2 worden uitgestoten – terwijl er sinds de Industriële Revolutie al 2000 miljard ton de lucht in is gegaan. Om met een redelijke waarschijnlijkheid het doel van 1,5 graad te halen, mag er nog maar 250 miljard ton bij. De jaarlijkse mondiale uitstoot bedraagt nu 40 miljard ton. Dat ‘budget’ is dus bij ongewijzigd beleid over zes jaar opgebruikt. (…)’

Nu is het meest ambitieuze streven een budget van 500 miljard ton. Dan is de kans op 1,5 graden opwarming nog maar 50 procent, en moet na 2050 zou de uitstoot zelfs negatief  zijn, stelt Detlef van Vuuren van het PBL. Dat kan door bij de productie van biobrandstof de CO2 ondergronds op te slaan.

Bron
Trouw, 9 december 2015: Anderhalve graad? Dat is onhaalbaar (via Blendle)

Zie ook
FluxEnergie, 8 december 2015: COP21 – Steeds meer landen achter maximaal 1,5 graad opwarming
FluxEnergie, 8 december 2015: COP21 – ‘1,5 graden? Alleen met CO2-opslag en fossielvrij in 2030′

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.