COP21 – ‘Parijs wordt anders’

Mondiale CO2-uitstoot blijft bij huidige plannen maar liefst 60% te hoog

30 oktober 2015 – Een grimmige boodschap: bureaucraten die zich over details buigen en regeringsleiders die met verve holle akkoorden presenteren. Dat beeld schetst Bloomberg New Energy Finance van klimaatonderhandelingen tot nu toe. Maar die in Parijs lijkt in verschillende opzichten anders te worden.

Hoofdredacteur Angus McCrone van Bloomberg New Energy Finance schrijft in een artikel hoe anders de komende klimaattop is dan de voorgaande klimaatonderhandelingen.

  • Geen topdown verplichtingen, maar landen komen zelf met hun klimaatplannen, INDC’s (Intended Nationally Determined Contributions).
  • De Golfstaten zullen mogelijk nog meer dwarsliggen dan eerder, verwacht McCrone, maar landen als India en China lijken zich steeds meer in te zetten voor de transitie naar hernieuwbare energiebronnen.
  • Er is nieuwe bemoeienis, van bijvoorbeeld de Paus en het Internationaal Monetair Fonds.
  • En, het grootste verschil, de invloedrijke rol van de private sector in de energietransitie. Zij moeten na de klimaattop zorgen voor de uitvoering. Of zoals McCrone het zegt: ‘It [de private sector] has started to make the low-carbon transition look more feasible, and lowered the likely costs of doing it.’

Bron
Bloomberg New Energy Finance, 27 oktober 2015: McCrone: Paris – This time the private sector is playing the good cop

Foto: Climate Investment Funds

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.