COP21 – Reacties op de klimaatwaarschuwing van het KNMI

Reacties op de klimaatwaarschuwing van het KNMI

24 november 2015 – ‘Het is code oranje voor het klimaat.’ Deze waarschuwing van het KNMI ontmoette kritiek én instemming. Enkele reacties op een rij gezet.

VVD-Kamerlid Remco Dijkstra: Vraagtekens bij onderbouwing
‘(…) ‘Kamerlid Dijkstra vraagt zich af hoe wetenschappelijk het onderzoek van het weerinstituut is. “Het KNMI zegt dat de tien warme novemberdagen wetenschappelijk bewijs zijn voor klimaatverandering. Ik kan me niet voorstellen dat dit klimaatalarm structureel is. In een vorig rapport zouden de gevolgen voor ons land nog meevallen.’ (…) ‘Sinds wanneer hebben wij een klimaatalarm? Erg structureel is het niet.’ (…)’ (NOS)

GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren: KNMI doet zijn werk
‘(…)  ‘Het KNMI voert exact zijn opdracht uit: waarschuwen als dat nodig is’, zegt Van Tongeren. ‘Ze doen dat op goede wetenschappelijke gronden. We krijgen meer regen en Nederland moet zich daar op voorbereiden.’ (…)’ (Volkskrant)

Groninger Courant: Weer en klimaat is niet hetzelfde
‘(…) Zou dit aanleiding zijn voor code oranje en moeten we gaan waarschuwen voor watergebrek zou je je dan afvragen maar dan zou ik inderdaad hetzelfde doen als het KNMI in hun alarmbericht. Weer en klimaat kun je niet door elkaar gooien en als het KNMI daar al mee begint om hun punt te maken dan is het wetenschappelijk fundament, wat het KNMI was, letterlijk door het putje gespoeld. (…)’ (Groninger Krant)

Klimaat scepticus Marcel Crok: Dit is een politieke uitspraak
‘(…) Dat is een politieke uitspraak om het KNMI te positioneren in het klimaatdebat”, zegt klimaatscepticus Marcel Crok. „Sinds 1997 is de temperatuur in de troposfeer niet meer gestegen. Ook is het wat raar om je op tien dagen te baseren. Dat is een wel erg korte periode.” (…)’ (De Telegraaf)

Klimaateconoom en hoogleraar Richard Tol: Speculatief activisme
‘(…) Klimaateconoom en hoogleraar Richard Tol, die tot vorig jaar werkzaam was bij het prestigieuze klimaatpanel van de Verenigde Naties, vindt dat Van der Steenhoven over de schreef gaat. „De dames en heren van het KNMI weten het een en ander over klimaat en weer, maar ze hebben weinig kaas gegeten van klimaatbeleid of internationale onderhandelingen. Het idee dat een paar warme weken reden zijn tot zorg is raar. Het lijkt me verstandig als de heer Van der Steenhoven zich in de toekomst beperkt tot gedegen wetenschap in plaats van speculatief activisme.” (…)’ (De Telegraaf)

Bronnen
NOS, 23 november 2015: ‘Sinds wanneer hebben wij een klimaatalarm?’
Volkskrant, 23 november 2015: Kritiek op KNMI na afgeven code Oranje voor klimaat
Groninger Krant, 23 november 2015: Code oranje voor het klimaat in hoeverre is dat noodzakelijk?
Zie ook
FluxEnergie, 23 november 2015: COP21 – KNMI: code oranje voor klimaat
FluxEnergie, 23 november 2015: COP21 – ‘KNMI gaat over de schreef met klimaatwaarschuwing’

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.