COP21 – Slotronde (?) zojuist begonnen

COP21 – Slotronde (?) zojuist begonnen

12 december 2015  11.30 u- Na een voor zeer velen tamelijk slapeloze nacht is de sessie begonnen die de slotronde van COP21 zou moeten zijn. Voorzitter Fabius zal nu de tekst presenteren waarin de laatste onderhandelingsresultaten verwerkt zijn.

Fabius presenteert de tekst aan de ministers die daar dan later vandaag over gaan stemmen (eventueel morgen).


Update 12.30 u:
De plenaire zitting is geschorst. Er is een leespauze tot kwart voor 4.
De tekst is op dit moment nog niet toegankelijk.


Schermafdruk 2015-12-12 12.27.46

Bericht 11.30 u

Live te volgen (Engelse simultaanvertaling)

Uit een bericht van de NOS
‘(…) Het is nog niet duidelijk wat er in de eindtekst van de conferentie staat. Er is twee weken over onderhandeld. De onderhandelingen hadden eigenlijk gisteren al afgerond moeten zijn. De Fransen hebben extra tijd genomen, zegt verslaggever Henrik-Willem Hofs. “Die tijd is vooral gaan zitten in het bellen tussen regeringsleiders. Er zijn plooien gladgestreken om toch tot een akkoord te komen, want daar ligt een behoorlijke druk op. Er staat prestige op het spel.”
“Het akkoord zal gebaseerd zijn op voorgaande versies, maar misschien zijn er zaken geschrapt of aangescherpt. De kans dat er helemaal geen akkoord komt, is niet groot. Je moet wel van heel goeden huize komen als je na dagen onderhandelen als land opnieuw je vinger opsteekt om bezwaren te maken.”

Bronnen
COP21
NOS, 12 december 2015: Onderhandelaars klaar op klimaattop, ministers aan zet

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.