COP21 – ‘We hebben andere leiders nodig’

'We hebben andere leiders nodig

10 november 2015 – Het aanpakken van de klimaatverandering en het doorzetten van de energietransitie vergt andere leiders dan we nu hebben. Dat zegt Menno Maas van het TIAS.

Het TIAS is de business School van Tilburg University en Technische Universiteit Eindhoven. In de ‘Groene Top’-trein die op 27 november door Nederland rijdt zal TIAS mini-presentaties verzorgen over de noodzaak van nieuw leiderschap.

Uit een persbericht van TIAS
‘(…) De wereld vraagt om leiders die inzetten op business with a purpose, TIAS ziet het als haar rol om deze nieuwe leiders op te leiden.
“Sinds de financiële crisis groeit het besef dat niemand het meer alleen kan doen. Dat bedrijfsleven, overheid en de civil society in nieuwe vormen en modellen moeten samenwerken om de uitdagingen van deze tijd het hoofd te bieden. Dit vraagt om een ander soort leider dan het type dat we de afgelopen decennia hebben gehad”, zegt director business development Menno Maas. Tijdens de treinreis verzorgen Maas en prof. dr. Toni Sfirtsis pitches over business & society en innovatie in onderwijs.
Het bedrijfsleven moet inzetten op ‘business with a purpose. Daarbij gaat het steeds minder om harde doelstellingen voor financiële winst en steeds meer om het vinden van zakelijke oplossingen voor maatschappelijke problemen, bijvoorbeeld bij energievraagstukken en milieukwesties. TIAS gaat bij het opleiden van deze nieuwe leiders uit van vier competenties: samenwerking, verantwoordelijk leiderschap, innovatie en nieuwe business modellen.

Verantwoordelijk leiderschap, samenwerking, innovatie en nieuwe business modellen
Maas: “Verantwoordelijk leiderschap behelst dat ondernemers rekening houden met en respect tonen voor alle betrokkenen – de stakeholders – binnen de keten. Dat ze kiezen voor duurzame oplossingen voor de lange termijn die winst opleveren voor alle partijen. Het element van samenwerking komt hier ook terug. Innovatie en sustainability lijken inmiddels twee kanten van dezelfde medaille te zijn. De meeste innovaties zijn bedoeld om duurzame verbeteringen aan te brengen. Dat zien we bijvoorbeeld terug in oplossingen om de CO2 -uitstoot terug te brengen, maar ook materiaalkeuze en -gebruik.”

De Groene Top Trein rijdt op 27 november van Haarlem naar Den Haag HS en dan via Den Bosch naar Amersfoort, de rit eindigt vervolgens in Utrecht op station Maliebaan, bij het Spoorwegmuseum. Op al deze stations vindt een klein event plaats waar de organisaties die in de trein stappen hun oplossingen presenteren. Aan boord van de trein vindt voor de gasten een inhoudelijk programma plaats, dat eveneens te volgen is via blogs en social media. De initiatieven die meegaan op de Groene Top Trein worden gebundeld en de volgende dag aangeboden aan de Nederlandse delegatie; als inspirerende en motiverende bagage. (…)’

 

Uit een interview met Menno Maas (interview van TIAS)
‘(…) Kunt u een voorbeeld noemen van iemand die u als zo’n ‘nieuwe leider’ beschouwt?
“Dan kijk ik naar een social entrepreneur als Maurits Groen. Hij bedacht de WakaWaka als oplossing voor een maatschappelijk probleem en maakte er vervolgens een succesvolle onderneming van.” (…)

 

 

Is er een markt voor het type leider dat jullie opleiden?
“Zeker. Duurzaamheid begint een integraal onderdeel van het bedrijfsleven te worden. Het sijpelt door naar alle lagen van de onderneming. Bedrijven namen het onderwerp een paar jaar geleden op in hun missie, visie en doelstellingen. Nu komen we op het punt dat deze intenties in de praktijk worden gebracht en ondernemingen gaan investeren in de kennis en vaardigheden van hun mensen.” (…)’

Bronnen
TIAS, 5 november 2015: TIAS vraagt in Groene Top Trein aandacht voor nieuwe leiders
TIAS, 31 oktober 2015: TIAS: ‘Inzetten op business with a purpose’
Foto links: Menno Meens (TIAS) (foto TIAS)
Foto rechts: De Groene Trein (foto ROVER)

Onderwerpen: , ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.