COP22 – Ban Ki-moon en Hollande waarschuwen Trump

COP22 – Ban Ki-moon en Hollande waarschuwen Trump

16 november 2016Het is niet alleen een plicht, maar het is ook in het belang van de Verenigde Staten dat de nieuwe president Trump het klimaatakkoord respecteert. Dat stelt de Franse president Hollande. In iets diplomatiekere bewoordingen sprak ook VN-chef Ban Ki-moon zijn hoop uit dat Trump zich aan het klimaatakkoord houdt. 

Het is bekend dat Trump niet gelooft in een door mensen veroorzaakte klimaatverandering en er gaan geruchten rond dat hij binnen een jaar van het klimaatakkoord af wil. Dus op de klimaattop in Marrakech waarschuwden verschillende wereldleiders Trump zich vooral aan het akkoord te houden.

De Franse president Hollande, vorig jaar gastheer van de top in Parijs, was erg duidelijk.

schermafbeelding-2016-11-16-om-11-30-29-amUit een bericht van Trouw
‘(…) “De Verenigde Staten, de grootste economie van de wereld en de op één na grootste uitstoter van broeikasgassen, moeten de gemaakte afspraken respecteren”, zei Hollande vanmiddag tijdens de klimaattop in het Marokkaanse Marrakech. “Het is niet alleen hun plicht. Het is ook in hun belang.” (…) “Het klimaatakkoord is onomkeerbaar”, aldus Hollande, die de uitgaande Amerikaanse president Barack Obama prees voor zijn rol in de totstandkoming ervan. Volgens Hollande is de voortgaande strijd tegen klimaatverandering ook in het belang van de Amerikaanse economie en de vele bedrijven die al hebben geïnvesteerd in de overgang naar schonere energie. “Frankrijk zal de dialoog met de Verenigde Staten leiden”, kondigde de Franse president aan, “in alle openheid en met respect, maar ook met eisen en vastberadenheid.” (…)’

Ook VN-chef Ban Ki-moon sprak Trump aan op zijn verantwoordelijkheid.

Uit een bericht van de NOS
‘(…) Op de internationale klimaattop in de Marokkaanse stad Marrakech zei Ban Ki-moon dat hij “verwacht en hoopt dat de aankomend president urgentie van de aanpak van klimaatverandering inziet”.
Volgens de VN-topman heeft de hele wereld “de plicht om te vechten tegen de opwarming van de aarde”. Ban Ki-moon heeft aangegeven dat hij een persoonlijk gesprek met Trump wil over de klimaatverandering. (…)’

“What was once unthinkable has become unstoppable”, aldus Ban Ki-moon, doelend op het bereiken van een mondiaal klimaatakkoord dat inmiddels door meer dan honderd landen is geratificeerd.

Uit een bericht van the Guardian
‘(…) Ban said that he hoped that Republican Trump, elected last Tuesday, would drop his view that man-made climate change is a hoax and his pledge to withdraw from the Paris agreement. “I am sure he will make a quick, wise decision.” (…)’

China en India waarschuwden Trump vorige week vrijdag al. “Het is de mondiale wil om samen te werken om klimaatverandering tegen te gaan”, aldus een Chinese onderhandelaar in Marrakech volgens de Financial Times. Zelfs als Amerika ingaat tegen die wereldwijde beweging, zal de transitie naar een groenere economie toch niet te stoppen zijn, stelt de onderhandelaar. India, bij monde van de hoofdonderhandelaar, waarschuwde dat andere landen hun inzet zullen heroverwegen als Trump zich terugtrekt uit het klimaatakkoord.

Bronnen
NOS, 15 november 2016: Druk op Trump om klimaatakkoord te respecteren
Trouw, 15 november 2016: Hollande waarschuwt Trump: Respecteer klimaatakkoord
The Guardian, 15 november 2016: Global climate change action ‘unstoppable’ despite Trump
Financial Times, 12 november 2016: China warns Trump against abandoning climate change deal (registratie)

Foto’s: UNFCCC

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.