COP22 – Marrakech vandaag van start

COP22 – Marrakesh vandaag van start

7 november 2016 In de Marokkaanse koningsstad Marrakech gaat vandaag COP22 van start. De nieuwe ronde van de mondiale klimaatonderhandelingen duurt tot 18 november en gaat vooral over de uitvoering van het Akkoord van Parijs dat afgelopen vrijdag van kracht werd en over de vraag of de inspanningen verhoogd moeten worden.

Onderwerpen in Marrakesh
Oorspronkelijk zou COP22 vooral over uitvoeringsaken gaan (monitoring van de uitvoering van de nationale plannen) en over de besluitvorming (beslissen alleen de landen die ‘Parijs’ al geratificeerd hebben of alle landen?).
Maar vorige week kwam de UNEP met een nogal dramatische boodschap: de afspraken van ‘Parijs’ gaan lang niet ver genoeg; de wereld stevent met de huidige afspraken af op een opwarming met 2,9 tot 3,4 graden. De uitstoot met zeker met 25% meer omlaag. Voor een opwarming met 2 graden mag de uitstoot maximaal 43 gigaton zijn (en voor 1,5 graad maximaal 39 gigaton). Nu gaan we af op zo’n 55 gigaton in 2030.
En waar de UNEP nog uitging van de gemaakte afspraken, werd vrijdag ook bekend dat uit een onderzoek blijkt dat van 25 onderzochte (grote) landen nog niet eens een derde op koers ligt om de eigen doelen te halen (onderzoek waaraan ook het PBL meedeed).

Knelpunten in Marrakesh
Behalve de verhoging van de inspanningen, zal ook de verdeling van de financiële lasten een pittig onderwerp worden. De rijke landen zullen elk jaar 100 miljard in een fonds storten om de arme landen te helpen met hun klimaatacties. Critici stellen dat dat veel te weinig i en bovendien nog maar een klein deel van dat bedrag ook daadwerkelijk is toegezegd.
Een ander lastig punt is de kosten van de klimaatschade die zich nu al voordoet.

Invloed Amerikaanse presidentsverkiezingen
Wanneer Donald Trump die nieuwe Amerikaanse president wordt is er een groot probleem, want Trump wil de VS terugtrekken uit het akkoord van Parijs. ‘Marrakech’ hoopt dus dat Clinton wint. In ieder geval zal COP22 pas na de uitslag echt op gang kunnen komen.

Ook goed nieuws voor Marrakech
De Volkskrant zette het goede nieuws voor Marrakech op een rij:

  • ‘(…) De omslag van fossiele naar hernieuwbare energie verloopt sneller dan verwacht. ‘Renewables’ zijn nu al belangrijker dan steenkool.
  • Elektrische auto’s zijn in opmars.
  • Zelfs olie- en gasbedrijven erkennen dat het roer om moet. Ze moeten wel, beleggers keren zich af van fossiel.
  • De luchtvaartsector heeft vorige maand voor het eerst reductieafspraken gemaakt.
  • Onlangs is in VN-verband afgesproken dat hfk’s, koelmiddelen met zwaar broeikaseffect, op termijn worden verboden. Scheelt toch weer 0,5 graad in 2100. (…)’

Trouw voegt er nog aan toe:

  • Goed nieuws is volgens een onderzoek van PwC dat de koolstofintensiteit wereldwijd in 2015 met 2,8 procent afnam.

En het Belgische Knack noemt nog enkele positieve ontwikkelingen:

  • ‘(…) Eerder dit jaar besliste de G7 (de groep van zeven rijkste industriële landen ter wereld) ook al om tegen 2025 alle inefficiënte subsidies voor fossiele brandstoffen uit te faseren.
  • Ook van onderuit is er wereldwijd heel wat in beweging om eindelijk af te kicken van onze verslaving aan fossiele brandstoffen. Steeds meer acties zijn rechtstreeks gericht tegen de ontginning en verbranding van olie, steenkool en aardgas. Denk maar aan de protesten tegen de pijpleidingpolitiek in de VS, de klimaatrechtszaken tegen overheden en bedrijven (waaronder de Klimaatzaak hier in België), het succes van de ‘keep it in the ground’ acties en de carbon divestment’ campagne. Die laatste streeft ernaar om investeringen weg te trekken uit de gedoemde fossiele industrie en te heroriënteren naar meer duurzame sectoren.  (…)’

 

Bronnen
Planbureau voor de Leefomgeving, 4 november 2016: Niet alle landen op koers om klimaatdoelen te halen
De Volkskrant, 7 november 2016: Duimen dat Clinton wint (via Blendle)
Trouw, 4 november 2016: Het klimaatverdrag van Parijs is officieel, nu echt plannen maken
Knack, 7 november 2016: ‘Om het klimaat te redden moeten we gelukkig niet wachten op een nieuwe klimaattop’

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.