COP22 – Peking wil nu positie VS overnemen

COP22 – Peking wil nu positie VS overnemen

14 november 2016 – Volgens De Telegraaf staat China te popelen om – nu Trump is gekozen als president – de positie van de Verenigde Staten over te nemen. In Marrakech is het nu al te merken.

Uit een bericht van De Telegraaf
‘(…) De stemming in Marrakesh, waar nu wordt onderhandeld over de uitvoering van het akkoord van Parijs, was (…) in eerste instantie bedrukt na de verkiezing van Trump. Maar volgens onderhandelaars heeft China meteen het voortouw genomen en geeft dat land nu het goede voorbeeld. „China verbaast ons dagelijks. Wat ze ook beloven, ze voeren het meteen uit”, aldus de Congolees Tosi Mpanu Mpanu eergisteren, die namens 45 Afrikaanse staten de onderhandelingen voert in Marrakesh.

Peking ziet de kans schoon om nu de leiding te nemen op het gebied van duurzame energie. Want ook al vindt Trump van niet, voor heel veel landen staat de opwarming van de aarde boven aan hun agenda.

Die agenda mede te kunnen dicteren, zal China internationaal enorm veel goodwill opleveren. „Pro-actief actie nemen tegen klimaatverandering zal China’s imago verbeteren en het in staat stellen om het morele kompas van de wereld te worden”, aldus Zou Ji, directeur van het Nationale Centrum voor Klimaatverandering en een van de belangrijkste klimaatonderhandelaars. De spin-off daarvan zal China’s positie, macht en leiderschap in de wereld vergroten, zo voorziet hij.

Daar zit een groot stuk eigenbelang bij. Op de eerste plaats worden de Chinese grote steden geplaagd door enorme vervuiling door de kolenindustrie.

Op de tweede plaats wordt de wereldmarkt voor duurzame energie geschat op vele, vele duizenden miljarden dollars. Nu al is China de grootste producent van zonnepanelen en windturbines. Leider worden op het gebied van duurzame energie zal het land dus geen windeieren leggen. (…)’

Bronnen
De Telegraaf, 13 november 2016: China in de startblokken – Peking wil positie VS in vrijhandel en duurzame energie overnemen (vis Blendle)
Foto: FluxEnergie/© Paul Tolenaar
Onderwerpen: , , ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.