COP22 – Rapport: ‘CO2-reductie EU gaat vooruit, maar niet snel genoeg’

COP22 – Rapport: ‘CO2-reductie EU gaat vooruit, maar niet snel genoeg’

8 november 2016Europa’s uitstoot van broeikasgassen gaat omlaag, maar niet genoeg om de klimaatdoelen voor 2050 te halen. Dat is de conclusie van een Frans rapport dat vandaag op de klimaattop in Marrakech wordt gepresenteerd. 

Het Franse Institut du développement durable et des relations internationales (Iddri) onderzocht in hoeverre Europa op weg is naar het doel om in 2050 80 tot 95 procent minder CO2 uit te stoten dan in 1990. Het instituut presenteert de uitkomsten vandaag op de klimaattop in Marrakech, maar de NRC weet al te melden dat de CO2-reductie niet snel genoeg gaat.

Uit het bericht van de NRC
‘(…) Zo zou de koolstofintensiteit in het vervoer tot 2050 eerder moeten dalen met 2 procent per jaar dan met de huidige 0,7 procent. Ook is de CO2-reductie deels niet structureel, maar het gevolg van de financiële crisis. Europa maakt onvoldoende haast met de decarbonisatie in de industrie. De moeizame politieke discussie over het Europese emissiehandelssysteem laat volgens de onderzoekers zien dat de politieke wil ontbreekt om het doel te halen. (…)’

Toch heeft Europa wel vooruitgang geboekt, aldus het Iddri.

Uit een bericht van het Iddri
‘(…) Europe’s GHG emissions are falling, reaching 23% below 1990 levels in 2014 already. At the same time, the EU played a crucial role in the negotiation and now entry into force of the Paris Agreement. Europe’s domestic agenda is focused on the implementation of the EU’s ambitious nationally determined contribution, which is to reduce emissions by at least 40% by 2030. An intense legislative process is underway in this regard. (…)’

De NRC wijst er nog op dat er steeds minder koolstof vrij komt bij de productie van energie, het energiegebruik in woningen tussen 2000 en 2014 met 21,9 procent per vierkante meter is gedaald en de CO2-uitstoot per kilometer in 2013 8,7 procent lager was dan in 2000.

Bronnen
NRC, 8 november 2016: ‘EU is te traag met reductie broeikasgas’ (via Blendle)
Iddri, 8 november 2016: State of the Low-Carbon Energy Union: Europe’s Progress to Deep Decarbonization
Iddri, rapport, 8 november 2016: Zodra het rapport openbaar is, maken we hier de link beschikbaar.

Foto: Paul Tolenaar/FluxEnergie
Inzet: COP22

 

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.