COP22 – VS-klimaatonderhandelaar: ‘Trump heeft ongelijk’

COP22 – VS-klimaatonderhandelaar: ‘Trump heeft ongelijk’

8 november 2016 – Dat presidentskandidaat Donald Trump niet van plan is zich in te zetten tegen klimaatverandering, mag duidelijk zijn. Maar hij kan het klimaatakkoord niet intrekken, zoals hij belooft te doen. Dat stelt VS-klimaatonderhandelaar Todd Stern in een opiniestuk in de Washington Post.

Wordt het Trump of Clinton? De klimaattop in Marrakech start wat afwachtend. Het maakt voor de inzet van de Verenigde Staten voor het Klimaatakkoord van Parijs nogal wat uit wie van de twee presidentskandidaten wint. Clinton is van plan de lijn van Obama door te zetten en zich aan het klimaatverdrag te houden. Trump ontkent dat klimaatverandering door de mens wordt veroorzaakt en beloofde zijn kiezers het in Parijs gesloten klimaatakkoord in de prullenbak te gooien. Zo wil hij voorkomen dat andere landen de Verenigde Staten kunnen vertellen hoeveel energie ze gebruiken, aldus Todd Stern in mei in de Washington Post. Maar Trump heeft ongelijk, stelt Stern. En hij kan het weten, want hij was tussen 2009 en 2016 klimaat-afgevaardigde voor de Verenigde Staten en zat tijdens de klimaattop in Parijs aan de onderhandelingstafel.

  1. Niemand kan de Verenigde Staten zeggen hoeveel energie het land mag gebruiken, aldus Stern. Ieder land stelt – zoals de VS wilden – zelf zijn klimaatdoelen vast in de Intended Nationally Determined Contributions (INDC’s).
  2. Trump kan het klimaatakkoord niet intrekken, aldus Stern. ‘He couldn’t do that even if he were foolish enough to try.’ Hij zou de VS kunnen terugtrekken uit de afspraken, maar dat zou het land enorme diplomatieke schade berokkenen, stelt Stern. ‘Trump could pound his chest to his heart’s content, but he’d come out of this rash exercise a loser, with U.S. credibility and leverage in tatters.’

Ook de huidige speciale klimaatgezant van de VS, Jonathan Pershing, denkt niet dat terugtrekken uit het klimaatakkoord erg waarschijnlijk is. ‘There are going to be huge domestic advantages to staying in this agreement and to do the work that we’ve agreed to do’, aldus citeert de New York Times Pershing.

Bovendien zou het vier jaar kosten, een hele ambtstermijn, om de VS terug te trekken uit het akkoord, aldus de New York Times. In het geval dat Trump wint en de VS werkelijk terugtrekt, zullen andere landen gewoon doorgaan, verwachten medewerkers van de regering-Obama en anderen.

Uit een bericht van The Guardian
‘(…) “It would be a shock, and I hope we don’t see it,” Laurence Tubiana, France’s top climate negotiator told AFP. “But if Trump is elected, I am sure that Wednesday morning you will hear everyone at the COP say, ‘We’ll stick to the Paris agreement’(…)’

Bronnen
The Washington Post, 31 mei 2016: Trump is wrong on the Paris climate agreement. I know because I negotiated it.
New York Times, 6 november 2016: US Election Looms Large Over UN Climate Talks
The Guardian, 7 november 2016: UN climate talks open under shadow of US elections

Foto: Campagnewebsite Donald Trump

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.