CPB en PBL negeren energie-eisen in studie over kantorenmarkt

2 maart 2017Het Centraal Planbureau en het Planbureau voor de Leefomgeving hebben gisteren een merkwaardig onderzoek gepubliceerd over de toekomst van de kantorenmarkt: de studie negeert volkomen de effecten van de stevige energielabel-eisen voor alle kantoren in Nederland. 

Hoewel het Centraal Planbureau en het Planbureau voor de Leefomgeving goed op de hoogte zijn van de onderwerpen klimaat, energie en energiebesparing speelt die kennis in het rapport over de kantorenmarkt in Nederland geen enkele rol. De studie gaat uitsluitend over ‘economische groei als bepalende factor’.
Uit het persbericht van het PBL
‘(…) Wanneer uitgegaan wordt van een scenario met een sterke economische groei, bedraagt de kantoorbehoefte in 2050 ongeveer 48 miljoen vierkante meter. Dat is 95 procent van de omvang van de huidige kantorenvoorraad. Dat hoge scenario gaat gepaard met een terugkeer van het aandeel kantoorbanen naar pre-recessieniveau en een lichte daling van het aantal kantoormeters per baan in 2050.In het lage groeiscenario daalt het totale aantal banen én het aandeel kantoorbanen, door minder groei in de zakelijke dienstverlening. Hierdoor daalt de kantoorbehoefte naar een oppervlak van minder dan 30 miljoen vierkante meter. In 2030 komt dat neer op 67 procent van de huidige voorraad, en in 2050 op 54 procent. (…)’

De studie kijkt in het geheel niet naar de effecten van het energiebeleid. En die zijn groot: alle kantoren met een energielabel slechter dan C zullen vanaf 2023 moeten sluiten. Er is in de CPB-studie ook niets terug te vinden over de gevolgen van de ECN-studie over de doorwerking van de kosten van energielabel A-kantoren.
Evenmin is er rekening gehouden met de gevolgen van het feit dat energie-investeringen voor oude kantoren op slechte locatie niet zijn terug te verdienen.
Alles wat het CPB-rapport hierover zegt staat in deze alinea: ‘Veel kantoren voldoen nu of in de toekomst niet aan de eisen die eraan worden gesteld door gebruikers en de overheid (bijvoorbeeld energienormering). Ruim de helft van de leegstaande kantoormeters staat structureel (langer dan drie jaar) leeg. Dat ligt aan het gebouw, de plek of aan beide.’

Bronnen
PBL, persbericht, 1 maart 2017: Toekomst kantorenmarkt: voldoende vierkante meters beschikbaar, maar nieuwbouw blijft nodig
CPB, rapport, 1 maart 2017: De toekomst van kantoren. Een scenariostudie naar de ruimtebehoefte. Beleidsstudie. (pdf, 38 pag.)
Zie ook
FluxEnergie, 21 februari 2017: Verplicht energielabel C voor kantoren wordt veel duurder dan voorspeld
FluxEnergie, 24 januaari 2017: Kantoren met A-label verbruiken helft minder gas, maar méér stroom
FluxEnergie, 28 november 2016: Kantoren met energielabel slechter dan C moeten vanaf 2023 sluiten

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.