‘Crisis in olie-industrie kan nog wel een jaar duren’

‘Crisis in olie-industrie kan nog wel een jaar duren’

23 september 2016De crisis in de olie-industrie is voorlopig nog niet voorbij, zegt het International Energy Agency. Toch wordt in Rusland en in het Midden-Oosten nog steeds volop in upstream geïnvesteerd. In de Verenigde Staten halveerden de upstream-investeringen.

Uit een bericht van Finanzen
‘(…) Oliebedrijven investeren door de lage olieprijzen steeds minder in opsporing en productie van olie en gas, en aan die trend lijkt voorlopig geen einde te komen.
De investeringen in zogenoemde upstream-activiteiten, het opsporen, ontwikkelen en produceren van aardolie en aardgas, namen vorig jaar met 25 procent af en zullen dit jaar naar verwachting met 24 procent dalen.
160914-worldenergyinvestmentDeze trend zal waarschijnlijk ook volgend jaar worden voortgezet, waarmee het de langste periode van afnemende investeringen in de oliesector ooit zal zijn, zo zegt het energiebureau International Energy Agency.
Het agentschap stelt in het World Energy Investment-rapport dat de daling van de investeringen in upstream – een afname van meer dan 300 miljard dollar – overwegend worden veroorzaakt door lagere kosten. (…)

Upstream
In absolute termen bedroegen de investeringen in upstream 583 miljard dollar in 2015, waarmee upstream het grootste deel van de investeringen in de energiesector vertegenwoordigt. Vooral in Rusland en het Midden-Oosten wordt er nog altijd flink geïnvesteerd. Staatsbedrijven als Aramco en Rosneft waren goed voor 44 procent van de totale wereldwijde investeringen in energie vorig jaar.
In Noord-Amerika daalden de investeringen in upstream in 2015 echter met 50 procent tot 138 miljard dollar. Noord-Amerika was in 2015 wel goed voor het merendeel van de totale investeringen in energie.

Aandeel olie en gas neemt af
In de totale mix van investeringen in energie nam het aandeel van investeringen in olie en gas af tot 55 procent in 2015. In 2014 waren olie en gas nog goed voor 61 procent van de totale investeringen. (…)’

Bronnen
Finanzen.nl, 21 september 2016: ‘De crash in olie-investeringen kan nog een jaar duren’
IEA-rapport, 14 september 2016: World Energy Investment 2016 
Zie ook
FluxEnergie, 14 september 2016: Hernieuwbare energie: wereldwijd nauwelijks toename in investeringen
Foto: Statoil

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.