De Correspondent: ‘Tegengas op het doemdenken over het klimaatprobleem’

Tegengas op het doemdenken over het klimaatprobleem

16 november 2015 – De Correspondent rondt vandaag een artikelenserie af over het doemdenken rond het klimaat. ‘We moeten ons de toekomst voorstellen als iets waarop we invloed hebben, niet als iets wat ons overkomt.’

De Correspondent verbaast zich erover dat de klimaatproblemen in de media niet hoog op de agenda staan. Redacteur Jelmer Mommers schreef een zeer goed gedocumenteerde artikelenserie over het doemdenken en vooral over de noodzaak níet te gaan doemdenken. ‘Er geen verhaal dat zo verlammend werkt als dat van klimaatverandering als naderende apocalyps.’
Lezen!

Enkele citaten uit het slotartikel van De Correspondent
‘(…) Als we doemdenken, nemen we de status quo niet alleen als uitgangspunt, we nemen hem ook mee naar de toekomst – bevestigen hem opnieuw, geloven kennelijk dat er nooit iets voor in de plaats zal komen. Als er één projectie tot fatalisme leidt, is dit hem wel.
En ja, dat is een fundamenteel probleem, want we moeten onze uitstoot snel terugbrengen om onze impact op het klimaat zo snel mogelijk te minimaliseren. Auto’s, schepen en treinen, de verwarming van huizen, de industrie en de elektriciteitscentrales draaien in grote delen van de wereld, maar zeker in Nederland nog bijna volledig op fossiele brandstoffen. En dat moet de komende decennia ‘helemaal anders,’ zei zelfs Henk Kamp, de minister van Economische Zaken onlangs. Geen nieuws, maar voor een VVD-minister is het toch best een revolutionaire uitspraak. Kamp bevestigt in feite dat we voor een flinke opgave staan die politiek links en rechts overstijgt en die om creativiteit vraagt, niet om angstaanjagende verhalen die zulke creativiteit juist in de kiem smoren. Je hoort mij niet zeggen dat klimaatverandering niet angstaanjagend is. Integendeel, het kan zelfs bijdragen aan de ondergang van onze beschaving. Er is een onaangenaam grote kans (ongeveer 5 tot 10 procent) dat een worstcasescenario uitkomt die onze beschaving helpt imploderen. Er is zelfs een zeer kleine kans dat de mens uitsterft als het allemaal echt uit de hand loopt. (…)
We weten inmiddels zeker dat klimaatverandering nog deze eeuw veel erger zal worden en dat we dat proces al niet meer terug kunnen draaien. We weten dat delen van het Midden-Oosten nog deze eeuw onbewoonbaar zullen worden als we onze uitstoot niet verder terugbrengen, en dat het Amerikaanse leger meer conflicten verwacht op een warmere planeet.

Maar we weten óók dat er een groene revolutie aan de gang  is:

  • De speelruimte van fossiele energiebedrijven wordt steeds kleiner, terwijl hun legitimiteit wordt ondermijnd. G7-landen hebben beloofd kolenstook en andere fossiele brandstoffen aan het einde van de eeuw volledig uit te bannen, maar de neergang in de kolenindustrie en de duurzame ambities van landen als China doen vermoeden dat het einde van de meest vervuilende brandstof steenkool al eerder zal plaatsvinden.
  • Investeerders realiseren zich steeds beter dat hun investeringen in fossiele energiebedrijven risicovol zijn, omdat succesvol klimaatbeleid ervoor zal zorgen dat deze bedrijven op termijn verdwijnen.
  • Overheden liggen onder vuur omdat ze veel meer subsidie geven aan fossiele energie dan aan duurzame energie.
  • De winning van fossiele brandstoffen wordt steeds duurder terwijl de kosten van duurzame energie rap blijven dalen.
  • De groei van groen wordt in gangbare scenario’s stelselmatig onderschat: zonne-energie groeide in de afgelopen 15 jaar bijvoorbeeld 18 keer sneller dan het Internationaal Energieagentschap in 2000 had gedacht. Batterijen die nodig zijn om groene energie op te slaan, lijken aan de vooravond te staan van eenzelfde ontwikkeling.

Niemand kan de impact van de groene revolutie voorspellen. Het is niet met zekerheid te zeggen hoeveel klimaatschade we nog weten te voorkomen en of we onderweg een betere wereld zullen bouwen. Waar het om gaat, is dat we invloed hebben. (…) Erkennen dat wij invloed hebben en dus verantwoordelijk zijn, is moeilijker dan berusten in een doemscenario.  (…)’

 

Bronnen
De Correspondent, 16 november 2015: Wie de wereld van de ondergang wil redden, kan over het einde der tijden beter zwijgen (Alleen voor leden. Lidmaatschap € 6 per maand)
(Foto: FluxEnergie)

 

Onderwerpen: , ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.