Deadline splitsing Delta en Eneco definitief

Deadline splitsing Delta en Eneco definitief

7 juli 2016 – De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft de deadlines voor de splitsing van Delta (30 juni 2017) en van Eneco (31 januari 2017) definitief vastgesteld op 30 juni 2017. Vooral Delta heeft zich lange tijd verzet tegen de verplichte splitsing.

Uit de beschikkingen van de ACM
‘(…) ACM verklaart de bezwaren ongegrond. DELTA moet uiterlijk op 30 juni 2017 haar netbeheer hebben gesplitst van haar productie-, leverings- en handelsactiviteiten. DELTA verbeurt een dwangsom van EUR 1.500.000,- per week (met een maximum van EUR 30.000.000,-) indien zij de opgenomen last overtreedt. (…) Eneco moet uiterlijk op 31 januari 2017 haar netbeheer hebben gesplitst van haar productie-, leverings- en handelsactiviteiten. Eneco verbeurt een dwangsom van EUR 4.500.000,- per week (met een maximum van EUR 90.000.000,-) indien zij de opgenomen last overtreedt. (…)’

Uit een bericht van de PZC
‘(…) Een woordvoerder van Delta laat weten dat door de beslissing van de ACM nu niets verandert voor het bedrijf. “We hadden ons al ingesteld op die termijn en die blijft nu overeind.”
Al in 2008 is wettelijk vastgelegd dat energiebedrijven geen eigen transportnet meer mogen hebben. Delta is samen met Eneco het enige bedrijf in Nederland dat nog stroom opwekt én beschikt over eigen kabels voor de levering van elektriciteit.
De twee bedrijven verzetten zich tegen de opsplitsing, omdat de stroomprijzen laag zijn en het netwerkbedrijf een zekere bron van inkomsten is. Ook vrezen ze na een splitsing te worden opgeslokt door een groot buitenlands bedrijf, zoals dat met Nuon en Essent gebeurde.
In reactie op de splitsing zette Delta delen van het bedrijf in de etalage, maar de verkoop wil niet echt vlotten. (…)’

 

Bronnen
ACM, 5 juli 2016: Besluit op bezwaar handhavingsverzoek DELTA Wet Onafhankelijk Netbeheer
ACM, 5 juli 2016: Besluit op bezwaar handhavingsverzoek Eneco Wet Onafhankelijk Netbeheer
PZC, 6 juli 2016:  Delta moet nog steeds splitsen (via Blendle)

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.