elektrische deelauto Lombok www.lokaleenergieetalage.nl/

Deelauto’s leveren Utrecht CROW-prijs duurzame mobiliteit op

elektrische deelauto Lombok www.lokaleenergieetalage.nl/

De gemeente Utrecht is uitgeroepen tot de gemeente met de meest duurzame mobiliteit in 2017. Gemiddeld scoorde de gemeente Utrecht het hoogst op de totale duurzaamheidsscore met een 6,9. Daarmee is de gemeente Utrecht in 2017 als eerste geëindigd, voor de overige genomineerden de gemeente Den Haag en de gemeente Culemborg.

Utrecht is uitgeroepen tot de gemeente met de meest duurzame mobiliteit in 2017 door CROW-KpVV, eerder bekend als Kennisplatform Verkeer en Vervoer – KpVV. De wisseltrofee werd uitgereikt tijdens symposium Duurzaamheid in Mobiliteitsbeleid. Utrecht heeft de prijs vooral te danken aan het grote aantal deelauto’s en laadpalen alsmede het lage aandeel autogebruik. Ook scoort de gemeente hoge ogen met het mobiliteitsplan dat zij vorig jaar lanceerde: “Utrecht Aantrekkelijk en Bereikbaar Slimme Routes, Slim Regelen, Slim Bestemmen”.

Veel deelauto’s en laadpalen, goed OV en verkeersveiligheid

De gemeente heeft de prijs vooral te danken aan het grote aantal deelauto’s en laadpalen alsmede het lage aandeel autogebruik, wat bijdraagt aan een relatief lage CO2 emissie door autoverkeer in de stad. Dit resulteert voor de gemeente in het rapportcijfer 8,9. Daarnaast presteerde Utrecht goed op de bereikbaarheid per openbaar vervoer en de verkeersveiligheid. Minder goed is de bereikbaarheid per auto, luchtkwaliteit en geluidsoverlast, oordeelt het kennisplatform. Dit werd echter ruimschoots gecompenseerd door de eerder genoemde cijfers.

Top 10   Gemeenten      Duurzaamheidsscore*
1 Utrecht 6,92
2 Den Haag 6,87
3 Culemborg 6,5
4 Duiven 6,1
5 Nijmegen 5,9
6 Harlingen 5,8
7 Renkum 5,7
8 Zuidhorn 5,6
9 Haren 5,4
10 Heerenveen 5,1

Tool Duurzaamheidsscore

Voor het scoren van de verschillende gemeenten heeft het kennisplatform een aantal statistieken van onder andere het CBS, het RIVM, OV9292 en een aantal landelijke modellen en eigen databestanden geanalyseerd. Een groep van 10 experts op het gebied van duurzame mobiliteit heeft de beleidsplannen beoordeeld die het beste scoorden in de statistieken.

Organisator CROW-KpVV heeft voor de gemeenten de ‘Duurzaamheidsscore’ ontwikkeld. Met deze tool kan een gemeente zich eenvoudig en objectief benchmarken op 22 achterliggende indicatoren. De tool zou moeten helpen om nieuwe duurzame beleidsmaatregelen te vinden.

Bron:

Foto: Lokale Energie Etalage: elektrische deelauto voor bewoners van Lombok en klanten van LomboXnet

Auteur: Klaartje Jaspers

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.