Deens wereldrecord: 42 procent van elektriciteit komt uit wind (In Nederland is het 8%)

19 januari 2016 – Denemarken heeft een wereldrecord gevestigd: in 2015 werd 42,1 procent van alle elektriciteit opgewekt met windturbines.

Uit een bericht van Z24
‘(…) Achtereenvolgende Deense regeringen zijn sterke voorstanders van windenergie. In 2020 moet de helft van de geconsumeerde stroom vanuit windmolens komen. Het heeft er alle schijn van dat dat doel al voor die tijd gehaald zal worden, want elk jaar neemt het aandeel van windenergie flink toe. In 2009 bijvoorbeeld, kwam ‘slechts’ 19,4 procent van de elektriciteit uit de lucht.
In 2035 moet zelfs 85 procent van alle energie uit wind komen. De bouw van nieuwe windparken, zowel op land als in zee, gaat daarom gestaag door.

Voordeel voor Denemarken is dat de westkust goed geschikt is voor windmolens. Het peil van de Noordzee is er vrij laag en wind waait zo goed als elke dag. De verhoging in vergelijking met 2013 (toen wekten de turbines 39,1 procent op) is volgens de staatsenergie-onderneming vooral te danken aan meer en hardere wind.

Nederland slechts 8 procent wind
Nederland blijft overigens behoorlijk achter bij Denemarken. In 2014 putte ons land slechts voor 8 procent van haar energie uit wind. Den Haag richt voor 2020 op 14 procent aan duurzame energie. (…)

De Deense wimndmolens leveren soms te veel energie. Op een dag in juli van 2015 genereerden ze zelfs 140% van de totale binnenlandse vraag. Het teveel wordt dan verkocht aan Zweden, Duitsland en Noorwegen. Noorwegen kan stroom in waterkrachtcentrales opslaan.

Onderwerpen: ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.