Delfzijl krijgt het grootste zonne-energiepark van Nederland

Delfzijl krijgt het grootste zonne-energiepark van Nederland

15 januari 2016In het havengebied van Delfzijl komt het grootste (30 MW) zonne-energiepark van Nederland: Sunport, met 125.000 zonnepanelen op een terrein van 30 hectare. Kosten 30 miljoen euro. 

Het park wordt gebouwd door het Duitse bedrijf WIRSOL, dat gespecialiseerd is in duurzame energie. De bouw start in het voorjaar en eind 2016 zal de eerste stroom geleverd worden.
WIRSOL is niet alleen de bouwer van Sunport, maar ook de financier. WIRSOL zal het park ook exploiteren.
De plannen zijn ontwikkeld met hulp van Ecofys en Sunbeam. Het p[roject kreeg ook een SDE+ subsidie toegekend.

Uit een persbericht van Groningen Seaports
‘(…) [Gisteren] ondertekenden Hans Hoven, directeur van Sunport Delfzijl, het bedrijf dat het zonnepark ontwikkelde, en Harm Post, directeur van Groningen Seaports, de grondovereenkomst voor de bouw en exploitatie van het project. Het park wordt gebouwd met de zonnepanelen in een innovatieve oost-westelijke richting. Dat zorgt voor een efficiënter gebruik van het perceel en een beter productieprofiel gedurende de dag. Tegelijkertijd tekenden Sunport en WIRSOL een overeenkomst waarbij WIRSOL het hele project overneemt.(…)
Harm Post van Groningen Seaports: “Voor Groningen Seaports wordt met deze ontwikkeling een belangrijke doelstelling in de realisatie van duurzame energieprojecten behaald, zoals vastgelegd in de zogenaamde Green Deal met de minister van I&M. Met dit project verstevigt Groningen Seaports haar positie in de  opwekking van duurzame energie en richting (potentiële) klanten die in toenemende mate groene energie willen afnemen”.
Peter Vest (WIRSOL): “Voor WIRSOL is Sunport Delfzijl een grote stap om een belangrijke speler te worden in de Nederlandse markt voor duurzame energie. We gaan voor een langdurige en succesvolle samenwerking met Groningen Sea Ports en Sunport Energy, zowel voor de bouw als de exploitatie van het grootste zonne-energie project in de markt tot nu toe”. (…)’

Uit een bericht van de NOS
‘(…) Steeds meer bedrijven vragen om de levering van groene energie, als zij zich ergens willen vestigen. “Voor de ontwikkeling van onze bedrijventerreinen wordt het aanbieden van groene stroom belangrijker.” Dat zegt Jannes Stokroos van Groningen Seaports, de beheerder van de havens en industrieterreinen in Delfzijl en de Eemshaven. (…) In de havens van Delfzijl en de Eemshaven staan al honderden windmolens, die zo’n 350 megawatt aan stroom produceren. Daar komt volgens Jannes Stokroos binnenkort nog zo’n 250 megawatt bij. Het zonne-energiepark zal 30 megawatt aan duurzame energie opwekken, goed voor 10.000 tot 12.000 huishoudens. “De combinatie zon en wind is een hele goede. Zonne-energie doet overdag z’n werk, windenergie met name in de nacht. Dus dat sluit op elkaar aan”, zegt Hoven. (…)’

 

Bronnen
Groningen Seaports, persbericht, 14 januari 2016: Definitieve overeenkomst over de realisatie van het grootste zonne-energie park in Nederland
NOS, 14 januari 2016: Delfzijl vervult behoefte van bedrijven aan groene energie


Website Groningen Seaports
Website WIRSOL
Foto: Artist impression van het zonne-energie park van SunPort Delfzijl op een terrein van bijna 30 hectare (beeld: Groningen Seaports)

 

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.