Delfzijl krijgt toch geen eigen kabel voor goedkope Duitse stroom

Delfzijl krijgt toch geen eigen kabel voor goedkope Duitse stroom

8 juni 2016De aanleg van een aparte elektriciteitskabel tussen Emden en Delfzijl gaat niet door. De initiatiefnemers denken na over een alternatief om de Delfzijlse industrie van goedkope Duitse stroom te voorzien, aldus RTV Noord.

Uit het bericht van RTV Noord
‘(…) Het plan is afgeblazen, omdat de Duitse Bundesnetzagentur (toezichthouder op de energiemarkt) grote bezwaren heeft tegen de kabel. Volgens de initiatiefnemers van de kabel zou het te veel geld kosten om dit juridisch aan te vechten.
Daarnaast is de onderzeese kabel moeilijk rendabel te krijgen, omdat de elektriciteitsprijzen op de Nederlandse markt op dit moment laag zijn. De verwachting is dat dit ook zo blijft. (…)’

Uit een bericht van het Dagblad van het Noorden
‘(…) De plannenmakers, onder aanvoering van Groningen Seaports, hebben hun zinnen gezet op een ander idee om de industrie in de Eemsdelta te voorzien van goedkope elektriciteit uit Duitsland. Ze onderzoeken of ze een deel van de transportcapaciteit van de verbindingen (interconnectoren) tussen het Duitse en het Nederlandse hoogspanningsnet exclusief beschikbaar kunnen krijgen voor bedrijven in de Eemsdelta. Normaliter wordt die capaciteit geveild. (…)’

Of dat alternatief kans van slagen heeft, denkt Groningen Seaports pas over een paar maanden te weten. Door de lage stroomprijzen is het nu ook minder urgent, aldus een woordvoerder tegenover het Dagblad van het Noorden.

In 2014 ontstond het plan om een 17 kilometer lange kabel aan te leggen tussen Emden en Delfzijl om de industrie daar van goedkope Duitse stroom te voorzien. De aluminiumsmelterij Alder was toen failliet gegaan, onder meer door de hoge energiekosten. Groningen Seaports, Klesch Aluminium (de opvolger van Alder), siliciumcarbidebedrijf ESD-SiC en de Duitse netbeheerder Getec kwamen toen met het plan voor de 17 kilometer lange kabel onder de Eems naar Emden.

Bronnen
RTV Noord, 7 juni 2016: Elektriciteitskabel onder Eems is van de baan; alternatief onderzocht
Dagblad van het Noorden, 7 juni 2016: Stroomkabel naar Emden afgeblazen (via Blendle)
NRC Next, 8 juni 2016: Aparte stroomkabel van Delfzijl naar Duitsland komt er niet (via Blendle)

Foto: Royal Haskoning DHV

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.