Delfzijl: syngas producerende afvalcentrale gaat niet door

20 oktober 2015 – Met enig gekibbel over overheidssteun gingen de plannen voor een syngas producerende afvalcentrale in Delfzijl van tafel. De ondernemer is boos op de provincie en gaat nu met zijn plan naar Rotterdam.

Heveskes Energy zou de centrale bouwen. Kosten € 28 mln. Voor het aan te leggen leidingennetwerk naar de omliggende bedrijven vroeg het bedrijf een miljoenensubsidie. Maar de onderneming ziet van de plannen af wegens het uitblijven van de overheidssteun. Directeur Bakker: ‘Er wordt in Groningen vooral heel veel gepraat. Ik ben daar eerlijk gezegd een beetje op afgeknapt.’ Maar volgens de provincie liggen de zaken anders.

Uit een bericht van het Dagblad van het Noorden
‘(…) Delfzijl Heveskes Energy heeft het mislukken van het plan voor een afvalverwerkingscentrale in Delfzijl aan zichzelf te wijten. Dat stelt gedeputeerde Patrick Brouns van Economische Zaken (CDA). Volgens de provincie kon de ondernemer zijn eigen aandeel in de financiering van het groene project niet rond krijgen. Ook kwam er maar geen positief advies van de onafhankelijke commissie die rapporteert over de milieu-effecten. „In dat geval kunnen wij als subsidieverstrekker niet blanco geld in een project stoppen”, aldus Brouns.

RTV Noord over de plannen (in januari 2011):

Andere afvalverbrandingscentrale in Delfzijl
In Delfzijl staat al een ‘gewone’ afvalverbrandingscentrale: de EEW-centrale (Enegry-from-Waste). De EEW-centrale gig in februari 2010 van start. In Nederland is EEW nog vrij onbekend, maar in Duitsland is dit bedrijf grootste speler op het gebied van energie uit afval: 18 installaties, 5 miljoen ton afvalverwerking en 2.673 GWh aan stoom. Er ligt 3,5 km stoomleiding naar omliggende bedrijven. EEW wil zijn centrale in Delfzijl uitbreiden met een derde verbrandingslijn. Met deze verbrandingslijn wil EEW extra stoom en elektriciteit opwekken. Het afval wordt aangevoerd per schip of vrachtwagen en de restproducten van de verbranding worden zoveel mogelijk hergebruikt.
De Commissie m.e.r. adviseert om in het milieueffectrapport voor de uitbreiding van de energie-uit-afvalcentrale  inzicht te geven in de milieueffecten van het hele afvalverwerkingsproces: van aanvoer van het afval tot en met verwerking van restproducten. Het is ook belangrijk te onderzoeken welke varianten mogelijk zijn binnen het afvalverwerkingsproces.

Bronnen
Dagblad van het Noorden, 20 oktober 2015: Provincie legt falen centrale bij ondernemer (via Blendle)
Commissie m.e.r., persbericht, 15 oktober 2015: Uitbreiding energie-uit-afval-centrale Delfzijl
Website EEW over Nederlandse centrale
Foto: de al bestaande EEW-centrale in Delfzijl (foto EEW)

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.