'haal het maximale uit zonne-energie', Deloitte

Deloitte ziet genoeg dak om half Nederland van zonne-energie te voorzien

uitsnede uit figuur 7 Rapport Deloitte, State of the State | De potentie van zonnepanelen in Nederland, maart 2018

Als het alleen aan het beschikbare dakoppervlak lag, concludeert Deloitte, zou de opbrengst van zonne-energie kunnen groeien van 6 petajoule naar 217 petajoule: de helft van de Nederlandse elektriciteitsvraag. Nederlands aandeel duurzame energie zou daarmee stijgen naar 16 procent, en de zonne-energiesector zou een impuls van 100 miljard euro krijgen.

Nederland heeft een potentieel van 892 vierkante kilometer dakoppervlak dat geschikt is om zonne-energie mee op te wekken, concludeert consultancy bureau Deloitte op basis van Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG) en digitale hoogtekaarten van het Actueel Hoogtebestand Nederland. Als deze voorzien zouden worden van zonnepanelen met een gemiddelde opbrengst van 139 kWh/m2, zouden die jaarlijks 217 petajoule kunnen opleveren. De daken van woonhuizen zouden daarmee in staat zijn in bijna heel het huishoudelijk energieverbruik te voorzien.

Opslag

Het gaat om dakoppervlak waarmee per vierkante meter jaarlijks tenminste 690 kwh aan zonne-energie opgewekt kan worden, licht Deloitte onderzoeker Sjors Broersen toe. Daarbij is uitgegaan van zonnepanelen met een nominaal vermogen van 270 wattpiek. Wat de daken zouden kunnen opleveren met systemen waarmee behalve energie ook warmte wordt opgewekt, is nog niet berekend.

In hoeverre de daken daadwerkelijk ingezet zullen worden om zonne-energie mee te oogsten, hangt af van verschillende factoren. In het rapport ‘State of the State-De potentie van zonnepanelen in Nederland’ noemen de auteurs drie doorslaggevende ontwikkelingen die de aanleg kunnen stimuleren: stimuleringsprogramma’s van de overheid, de capaciteit van Nederlandse elektriciteitsnetwerk en nieuwe mogelijkheden voor energieopslag – bijvoorbeeld in de accu’s van elektrische auto’s.

Lees ook:

Auteur: Klaartje Jaspers

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.