Delta en Eneco roepen ‘Den Haag’ op een ‘uitweg’ te zoeken

DELTA en Eneco: ruim een jaar de tijd om bedrijf te splitsen

23 december 2015 – Meteen nadat de elektriciteits- en gaswet door de Eerste Kamer verworpen was, hebben Delta en Eneco ‘de politiek’ opgeroepen een uitweg te zoeken uit de nu ontstane situatie rond de splitsing.

Uit een bericht van Delta
‘(…) De Eerste Kamer heeft tegen de wet Stroom gestemd, omdat er geen draagvlak is voor het gedwongen splitsen van de Nederlandse energiebedrijven DELTA en Eneco. De meerderheid van acht partijen wil alleen splitsen als andere landen in Europa dit ook doen. Minister Kamp houdt onwrikbaar vast aan het splitsen van Nederlandse energiebedrijven. Hierdoor ontstaat er een onbevredigende situatie voor alle betrokken partijen.
De Eerste Kamer is van mening dat de energienetten al voldoende zijn beschermd door bestaande wetgeving en splitsing niet in het belang is van duurzaamheid en werkgelegenheid. DELTA en Eneco roepen de politiek op om snel op basis van de door de Eerste Kamer aangenomen motie, met elkaar tot een uitweg te komen uit deze impasse. De ongesplitste bedrijven DELTA en Eneco kunnen dan volop blijven investeren in de verduurzaming van Nederland en de aanbesteding van wind op zee kan tijdig van start. (…)’

Minister Kamp had er in de Eerste Kamer al op gewezen dat het verwerpen van de nieuwe wet niets zou veranderen aan de splitsingsverplichting, omdat dan de oude wet van kracht blijft.

Bronnen
Delta, 22 december 2015: Eerste Kamer verwerpt splitsing van DELTA en Eneco  (Identiek bericht bij Eneco)

Onderwerpen: , ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.