‘Delta & Eneco gokten verkeerd’

8 oktober 2015 – NRC Handelsblad noemde in een hoofdredactioneel commentaar de argumentatie van DELTA en Eneco tegen de uitvoering van de splitsingswet ‘smakeloos’.

Uit het hoofdredactionele commentaar
‘(…) Energiebedrijven Eneco en Delta hielden vast aan hun ongedeelde zelfstandige bestaan en stapten naar de rechter. Tevergeefs. Ook hun lobby tegen de wet de laatste weken heeft niet geleid tot een andere meerderheidsopvatting in de Tweede Kamer. Hoe dat in de Eerste Kamer gaat is ongewis. De VVD/PvdA-coalitie mist daar de meerderheid.

De noodzaak van de wet staat overeind. De grilligheid van de energiemarkten is dusdanig dat ook voorheen kapitaalkrachtige partijen op hun tandvlees bijten. Het feit dat de splitsing in andere Europese landen niet van de grond is gekomen doet daaraan niet af. Handhaving van de wet zal vergaande gevolgen hebben voor Delta en Eneco. Verkoop van een of beide is mogelijk. Maar de manier waarop beide concerns nu banenverlies aanvoeren als argument is smakeloos. Delta en Eneco hebben gegokt en verloren. Werknemers die daar terecht boos over zijn moeten niet rappelleren bij kabinet of Kamer. Zij moeten bij hun provincie- en gemeentehuizen zijn, waar politici als aandeelhouders de dwaling begingen. (…)’

Bronnen
NRC, 7 oktober 2015: Delta & Eneco gokten verkeerd (via Blendle)

Onderwerpen: , ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.