Delta in rode cijfers door gascentrale

25 september 2015 – Doordat de gasgestookte Sloecentrale veel minder rendabel is dan was verwacht, is Delta in het afgelopen halfjaar in de rode cijfers terecht gekomen. 

Delta leed een verlies van 150 miljoen euro in het eerste halfjaar. CEO Arnoud Kamerbeek wijt het vooral aan de ‘moeizame overgang naar duurzame energie’. Hij vind het ’te gek voor woorden’ dat kolencentrales gewoon kunnen blijven draaien.

Uit een persbericht van Delta
‘(…) Als gevolg van lage spreads (het verschil tussen de gas- en elektriciteitsprijzen) kan de Sloecentrale minder rendabel draaien dan gedacht bij aanvang van de bouw in 2007. Desondanks behouden wij het vertrouwen in de intrinsieke waarde van de zeer efficiënte Sloecentrale als overgangstechnologie naar volledige CO2-neutraliteit.

CEO Arnoud Kamerbeek: “De cijfers onderstrepen de moeizame overgang naar duurzame energie. DELTA streeft naar het zo min mogelijk uitstoten van CO2 bij het opwekken van energie. In dat opzicht is het eigenlijk te gek voor woorden dat een relatief nieuwe en schone gasgestookte centrale stilstaat, terwijl meer vervuilende kolencentrales blijven draaien”.

“We hebben de afgelopen jaren hard gewerkt om de slechte marktsituatie op de energiemarkten financieel voor te kunnen blijven. De overgang naar duurzame energie kan alleen succesvol worden als DELTA dat de komende jaren ook vol kan houden”, aldus Kamerbeek. “De overheid dreigt met gedwongen splitsing van DELTA. Als dat gebeurt valt het bedrijf in onderdelen uiteen. Dat zal ten koste gaan van werkgelegenheid en verdere verlaging van CO2-uitstoot. DELTA en Eneco nemen het in de productie- en handelsmarkt op tegen vier buitenlandse ongesplitste bedrijven, die alle ook nog eens van plan zijn om hun kolencentrales in gebruik te houden. Als de gascentrales in Nederland aangaan en de kolencentrales uit, geeft dat direct een besparing van een kwart van de totale CO2-uitstoot in Nederland”.

Bronnen
Delta, persbericht, 24 september 2015: Halfjaarcijfers DELTA
Foto: Sloecentrale 

Onderwerpen: ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.