Delta verlaagt energieprijzen fors, anderen zullen snel volgen

11 mei 2016 – Gisteren maakt de Zeeuwse energieleverancier Delta zijn nieuwe energieprijzen per 1 juli bekend. Een forse prijsverlaging; de laagste tarieven in twaalf jaar. Bij een gemiddeld jaarverbruik zijn klanten voor gas en stroom zo’n € 145 per jaar minder kwijt.

Uit een persbericht van Delta
‘(…) Door de daling van de energieprijzen op de groothandelsmarkt én door het strategisch inkopen kan DELTA zijn klanten de laagste prijzen in 12 jaar aanbieden. Groot is vooral de daling van de gasprijzen. Alleen die al levert klanten met variabele leveringsprijzen € 134,- op jaarbasis op. De kosten voor gas vormen doorgaans de grootste kostenpost op de energierekening van een huishouden. (…)’

Anderen zullen snel volgen
De energievergelijkingssite Pricewise verwacht dat andere leveranciers snel zullen volgen.
Uit een persbericht van Pricewise
‘(…) Goed nieuws! Per 1 juli gaat de energierekening van de meeste Nederlandse huishoudens flink omlaag. Dit keer zelfs met gemiddeld € 75,- op jaarbasis voor contracten met variabele tarieven dan. Dit hebben we berekend na onderzoek bij leveranciers, inkopers en andere experts op de energiemarkt. In 2015 en begin 2016 daalden de variabele tarieven ook al, maar niet zó veel als deze keer.
In juli ontvang je van je leverancier een brief of een mail met de nieuwe energietarieven. Bij Nuon, Essent, Eneco en Delta daalt de prijs voor gas naar verwachting met 10 tot 12% en die voor stroom met zo’n 9 tot 11%. De gemiddelde besparing is € 75,- op jaarbasis, maar de verschillen tussen leveranciers zijn groot. Als klant van Delta ben je op jaarbasis ongeveer € 35,- goedkoper uit. Ben je klant bij Nuon? Dan kan het verschil zelfs oplopen tot  € 100,-. Fijn hè.

Vast tarief blijft goedkoper
De variabele tarieven mogen dan flink dalen… Tóch blijven 1- en 3-jarige energiecontracten met een vast tarief gemiddeld voordeliger. Dit is al sinds 2014 zo, met name bij stroom. Dus heb je een variabel contract? Dan kun je waarschijnlijk nog véél meer besparen door te kiezen voor een contract met vaste tarieven. Je kunt dan profiteren van scherpe welkomstkortingen. Met overstappen hoef je niet tot 1 juli te wachten. Houd wel rekening met de einddatum van je huidige contract.

Je kunt niet kritisch genoeg zijn
“Je kunt dus niet kritisch genoeg zijn op je energierekening,” stelt Hans de Kok, directeur van Pricewise. “Wie overstapt naar een 1-jarig vast contract, kan in één klap € 200,- tot € 350,-besparen – inclusief welkomstkorting. Aan de dalende trend van de vaste tarieven lijkt nu een einde te komen, bij zowel stroom als gas. De laatste drie maanden heeft de daling zich gestabiliseerd.” Naar schatting heeft ongeveer 60% van de Nederlandse huishoudens nog een prijzig energiecontract met variabele tarieven. Maar branchekoepel Energie Nederland en consumentenwaakhond ACM hebben daar geen exacte cijfers van. Je doet er altijd verstandig aan om energieprijzen te vergelijken. Zo weet je zeker dat je niet de hoofdprijs betaalt aan je energieleverancier. (…)’

Bronnen
Delta, 10 mei 2016: Forse verlaging energieprijzen Delta
Pricewise, 10 mei 2016: Variabele energieprijs daalt fors, maar vast tarief blijft voordeliger

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.