Delta wil rijksgarantie voor kerncentrale Borssele afdwingen

15 juni 2016Delta wil een rijksgarantie voor een lening om de verlieslijdende kerncentrale in Borssele open te kunnen houden. Nadat minister Kamp vorige week liet weten niet te voelen voor financiële steun, wil Delta die steun nu afdwingen via de Tweede Kamer. 

In een brief aan de Tweede Kamer vraagt de nieuwe topman Gerard Uytdewilligen, mede namens de aandeelhouders en de raad van commissaris, om steun van het Rijk. De beloning is een deel van de winst, zodra die er weer is.

Uit een bericht van de PZC
‘(…) Het energiebedrijf hoopt dat de Kamer de regering dwingt alsnog een oplossing te vinden voor de kerncentrale. Als het Rijk helpt, staat Delta ervoor open om afspraken te maken over het delen van de winst, als de kerncentrale die weer gaat maken. Delta verwacht dat dat in 2021 het geval is. (…)’

Door de lage stroomprijs, is de kerncentrale in Borssele verlieslijdend. Delta kan het verlies niet dragen, omdat ook de gascentrales verlies maken en Delta met een verplichte afsplitsing zit van het netwerkbedrijf. Delta wil een overbruggingsfinanciering tot de stroomprijs weer aantrekt en de kerncentrale weer winst maakt. Kamp schreef vorige week aan de Tweede Kamer niets te zien in een overname van de kerncentrale door het Rijk en ook financiële steun vond hij niet nodig.

Uit een bericht van NRC Next
‘(…) Delta doet nu een beroep op de Tweede Kamer omdat het die urgentie wel voelt. De Zeeuwen willen dat het Rijk alsnog borg staat voor het geval er „onvoorziene” financiële problemen ontstaan. „Bij een kerncentrale zou men het er niet op aan moeten willen laten komen”, klinkt het licht dreigend.
De briefschrijvers, Delta, de raad van commissarissen en de aandeelhouders, voelen zich gesterkt door de commissie-Balkenende die onlangs in een studie over Zeeland stelde dat „de kerncentrale de draagkracht van de regio overstijgt en een Rijksverantwoordelijkheid zou moeten zijn”. (…)’

Hoewel het verzoek van Delta ‘riekt naar morele chantage’, zal het Rijk gedwongen zijn om in te springen, stelt het FD in een hoofdredactioneel commentaar.

Uit het hoofdredactioneel commentaar van het FD
‘(…) Dat is een onplezierige realiteit waardoor het waarschijnlijk beter is om Delta toch een staatsgarantie te geven. Niemand wil immers woekeren met een kerncentrale.
Het komt neer op knarsetandend akkoord gaan, om een groter probleem te voorkomen. Maar de Staat moet wel stevige eisen stellen. Als Borssele later toch weer mocht floreren, dan moet een flink deel van die toekomstige opbrengsten straks misschien ook maar naar de Staat gaan. (…)’

Bronnen
NRC Next, 15 juni 2016: Delta wil alsnog garantie afdwingen (via Blendle)
FD, 14 juni 2016: Garandeer Borssele, zij het met tegenzin (registratie)
PZC, 14 juni 2016: Rijk kan verdienen aan kerncentrale Borssele
FluxEnergie, 9 juni 2016: Rijk neemt kerncentrale Borssele nu niet over

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.