Demonstratieproject: bestaande huizen energieneutraal

150921-Energienasutraal

21 september 2015 – Urgenda wil laten zien dat een gemiddeld woonhuis voor maximaal € 35.000 energieneutraal te maken is. Dat is het bedrag dat een gemiddeld gezin in 15 jaar kwijt is aan energie.

Urgenda over het project
‘(…) We spreken van een energieneutraal huis, wanneer je alle energie die je nodig hebt in een jaar zelf op je eigen perceel duurzaam opwekt. Urgenda werkt concreet aan het verduurzamen van bestaande woningen en de transitie van fossiele energie naar duurzame energie. Dit betekent tevens dat fossiel aardgas uit de woningen verdwijnt en de huizen op verschillende manieren duurzaam verwarmd worden, bijvoorbeeld met infraroodpanelen. Urgenda gaat, in samenwerking met ASN Bank, verder met het energieneutraal maken van meer huizen op onder andere Texel.

Schermafdruk 2015-09-20 14.52.27Voor elke woning een oplossing
De woningen variëren van kleine tussenwoningen tot vrijstaande stolpen, van monumenten tot nieuwbouw woningen. Voor elke woning is een oplossing bedacht die is toegesneden op het huis en de bewoners. We werken hierbij samen met adviseurs die buiten de geijkte oplossingen durven te denken en met Texelse installateurs. Voor elke oplossing is gezocht naar verbetering van het comfort en de gezondheid en naar een betaalbare, goede oplossing.

Urgenda laat zien, onder andere in de brochure, dat gemiddelde huizen energieneutraal gemaakt kunnen worden voor maximaal € 35.000,-. Dat is het bedrag wat een gemiddeld Nederlands gezin in 15 jaar kwijt is aan energiekosten. Het is in Nederland in de bestaande bouw nog niet eerder gepresteerd om voor dat bedrag een huis energieneutraal te maken.

Opschalen
Na de huizen op Texel, Vlieland en in Zutphen, die in de brochure staan, gaat Urgenda verder. Inmiddels is een energieneutrale woning in Stedum gerealiseerd en zijn we bezig met diverse huizen in Wormerveer. (…)’

Bronnen
Urgenda, Energieneutrale huizen
Brochure: Ons huis energieneutraal (pdf, 32 pag.)
Foto: Urgenda

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.