foto: Fossielvrij Nederland

Den Haag neemt afstand van festivalpartner Shell

Generation Discover (Shell).

De gemeente Den Haag draait de subsidiekraan dicht voor het festival Generation Discover van Shell. Ze zal dit festival ook niet meer openen of het op een andere manier steun verlenen. Dit besluit van het college is een breuk in de relatie tussen de oliemultinational Shell en zijn thuisstad.

Tevreden met deze beslissing is wel burgerbeweging Den Haag Fossielvrij. “Het laat zien dat de maatschappelijke steun van Shell afbrokkelt en dat burgers daarin een belangrijke rol kunnen spelen.,” zegt Femke Sleegers, woordvoerster van Den Haag Fossielvrij. De burgerbeweging heeft hard geijverd om hiervoor een politiek draagvlak tot stand te brengen. “Het is een grote klap voor Shell dat juist Den Haag, waar zijn internationale hoofdkantoor is gevestigd, zich terugtrekt als partner van Generation Discover.”

Volgens Den Haag Fossielvrij is Generation Discover een geraffineerde marketingtool voor Shell. “Met een leuk, toekomstgericht festival over groene energie probeert Shell draagvlak te verwerven om zo lang mogelijk geaccepteerd te blijven als olie- en gasbedrijf. Niet alleen bij politici en de maatschappij nu, maar ook al bij kinderen –de werknemers, politici en klanten van de toekomst.

De burgerbeweging signaleert eveneens dat Shell bijna permanent in de top 5 van rijkste bedrijven ter wereld staat. “Het is te gek voor woorden om aan zo’n rijk bedrijf belastinggeld (uit het gemeentelijk onderwijsbudget) weg te geven.

Trendbreuk

In debatten over het festival Generation Discover verdedigde de bevoegde wethouder de Haagse subsidie van 100.000 euro aan Shell. Het college had de subsidie voor 2018 zelfs al toegezegd. In de eerdere edities van Generation Discover, in 2016 en 2017, kon Shell rekenen op een subsidie van telkens 100.000 euro. In 2016 sprak oud-burgemeester Jozias van Aartsen de woorden “Shell en Den Haag horen bij elkaar” toen hij Generation Discover opende. Het besluit van het college om de subsidie niet te verlenen is dan ook een trendbreuk.

Auteur: Koen Mortelmans

Koen Mortelmans is freelance redacteur voor FluxEnergie en Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.