Dertig ‘klimaatklappers’ om zelf bij te dragen aan CO2-reductie

Dertig ‘klimaatklappers’ om zelf bij te dragen aan CO2-reductie

5 oktober 2015 – Milieu Centraal is vandaag een ‘Klimaatklapper’-campagne begonnen. Door een keuze te maken uit dertig maatregelen kan iedereen zelf direct bijdragen aan het terugdringen van de CO2-uitstoot.

Uit het persbericht van Milieu Centraal
‘(…) Woningisolatie, vaker met de fiets, korter douchen of minder vlees eten: met al deze maatregelen verminder je uitstoot van het broeikasgas CO2. Wil je weten wat de grootste klimaatklappers zijn? Met de VN Klimaattop in zicht zet voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal feiten en cijfers op een rij. Wat blijkt: iedereen kan bijdragen aan het omlaag brengen van CO2-uitstoot.
Klimaatverandering: een begrip dat veel mensen zorgen baart. Tegelijkertijd is het zo’n groot en abstract probleem dat je al snel kunt denken: maar wat kan ík daar nu aan doen? Met de klimaatklapper- campagne laat Milieu Centraal zien dat je meer kunt doen tegen klimaatverandering dan je misschien denkt.

Maatregelen met grootste effect
De meeste impact maak je door dichter bij huis je vakantie te vieren, met het OV naar je werk te reizen, je spouwmuur te isoleren en zonnepanelen te nemen, zuinig te stoken en groenten en fruit van het seizoen te eten. Milieu Centraal rekende ruim 30 maatregelen door op hun CO2-uitstoot. Ruim de helft daarvan is verwerkt in een interactieve infographic die op een speelse manier inzichtelijk maakt wat de grootste klimaatklappers zijn: www.klimaatklappers.nl. De klimaatklappers zijn verdeeld over vier thema’s: je huis, makkelijke tips, bewuste voeding en goed op weg.

Klimaatimpact huishoudens in kaart gebracht
Een gemiddeld huishouden stoot 23 ton CO2 uit per jaar. De meeste CO2 komt vrij bij gebruik van vervoermiddelen, je eten en het energiegebruik in huis. Ook komt er CO2 vrij door woninginrichting, kleding, vrije tijd en studie. Je kunt niet overal CO2 op besparen: zo kun je moeilijk stoppen met eten of alles op de fiets vervoeren; de klimaatklappers laten zien waar je wel CO2 mee kunt besparen.

Welke klimaatklapper kies jij?
Met de klimaatklappercampagne roept Milieu Centraal iedereen op om het verschil te maken. Laat je inspireren en kies de klimaatklapper die jou aanspreekt. Hoeveel CO2 bespaar jij? Kijk op www.klimaatklappers.nl voor meer informatie over de campagne. (…)’

Bereken online wat milieubewust leven oplevert
Uit een bericht van de NOS
‘(…) Je kunt zelf berekenen wat besparingen opleveren en hoe je de grootste ‘klimaatklappers’ kunt maken. Volgens de milieu-organisatie stoot een gemiddeld gezin in Nederland van 2,2 personen 23 ton CO2 uit per jaar. Dat is te vergelijken met 2,5 keer met de auto om de wereld rijden. Je zou 1150 bomen moeten planten om die CO2-uitstoot te compenseren. Het grootste deel van die uitstoot komt voor rekening van voeding en vervoer, met ieder 5,6 ton, daarna volgt energie in huis met 4,1 ton. (…) Reizen met de auto heeft een aanzienlijk aandeel in de klimaatbelasting. Als je voor je werk bijvoorbeeld dagelijks de trein neemt op het traject Zwolle – Utrecht in plaats van de auto, levert dat een CO2-besparing op van 7500 kg per jaar. Dat is bijna net zo veel CO2 als een gemiddeld huishouden twee jaar lang uitstoot door elektriciteit- en gasverbruik.
Natuurlijk levert een energiezuinig huis veel CO2-besparing op. Door vijftien zonnepanelen te plaatsen (scheelt 1800 kg CO2 per jaar) en spouwmuren te isoleren (1600 kg CO2 per jaar) ben je al een eind op de goede weg. De investering is ook gunstig voor de portemonnee. Milieu Centraal berekende dat het rendement van zonnepanelen vergelijkbaar is met een rente van 6 procent op een spaarrekening. Voor spouwmuurisolatie zou dat zelfs een rente van 12 procent betekenen.
Voedselverspilling veroorzaakt ook nodeloos veel CO2. Als je met een tweepersoons huishouden de helft minder afval weggooit, bespaar je daarmee 320 kg CO2. Alle Nederlanders samen kunnen 1,25 miljard euro besparen als de voedselverspilling tot de helft wordt teruggebracht. Dat is zoveel afval als in 10.000 vrachtwagens past.
In huis zijn er de ‘slimme tips’, zoals korter douchen of de tweede koelkast de deur uit doen. Wassen op lage temperatuur en de was aan de lijn laten drogen in plaats van in de wasdroger scheelt samen jaarlijks 110 kg CO2, vergelijkbaar met 1,5 jaar televisie kijken.
Het gebruik van een energieverbruiksmanager kan door beter inzicht in het eigen verbruik volgens Milieu Centraal leiden tot een besparing van 5 tot 10 procent op de energierekening. (…)’

Schermafdruk 2015-10-05 10.34.22

Bronnen
Milieu Centraal, persbericht, 5 oktober 2015: Milieu Centraal zet klimaatklappers op een rij
NOS, 5 oktober 2015: Bereken online wat milieubewust leven oplevert

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.