Dijksma: ‘Gasbaten naar windmolens is prima idee’

Dijksma: ‘Gasbaten naar windmolens is prima idee’

27 januari 2017Staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur en Milieu) vindt het voorstel van NAM-directeur Schotman om de gasbaten voortaan te besteden aan duurzame energie een ‘prima idee’.

Ze zei dat gisteren in het radioprogramma Stand.nl.
Uit een bericht van het AD
‘(…) ,,Er moet komende jaren heel veel meer geld naar windparken en zonne-energie. Het lijkt me goed als we de gasopbrengsten voor een belangrijk deel daarvoor inzetten.” (…) Volgens de staatssecretaris gaan de duurzaamheidsverplichtingen veel van Nederland vergen. ,,Komende jaren moeten we de afspraken in beleid omzetten en dat gaat veel meer betekenen dan menigeen nu denkt.”
De gasbaten – dit jaar geraamd op 2,6 miljard euro – kunnen hierbij helpen, denkt Dijksma. Ze wijst op de enorme investeringen die nodig zijn. Onderzoeksbureau McKinsey becijferde die dit najaar op wel 200 miljard euro, nu Nederland zo achterloopt.  (…)
NAM-directeur Schotman pleitte (…) voor een door de gasbaten gevuld fonds. ,,Het Kabinet moet meer haast maken met duurzaamheid,” stelde hij. ,,Laten we de gasbaten, nu die nog in de miljarden lopen, deels gebruiken voor windparken en zonne-energie.” (…)’
Staatssecretaris Dijksma zei in het radioprogramma ook dat een speciaal ministerie voor duurzaamheid en energie hard nodig is.

Bronnen
AD, 26 januari 2017: Dijksma: gasbatenfonds voor windmolens is prima idee
NPO Radio1, 26 januari 2017: Sharon Dijksma wil een minister van Milieu en Energie (met een video van de radiouitzending)
Foto: still uit KRO-NCRV-video
Zie ook
FluxEnergie, 25 januari 2017: NAM-directeur: ‘Gasbaten naar windmolens en zonne-energie’

Onderwerpen: , ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.