Dijksma wil Europees garantiefonds voor elektrische bussen

18 mei 2016 – Om vervoersbedrijven in heel Europa aan te sporen meer milieuvriendelijke elektrische bussen te kopen moet er een Europees garantiefonds komen. Hierover gaat staatssecretaris Dijksma (Infrastructuur en Milieu) in gesprek met de Europese Commissie.

Uit een persbericht van de Rijksoverheid
‘(…) Haar plan kreeg bijval tijdens een bijeenkomst in Eindhoven van Transdev, het moederbedrijf van onder meer Connexxion en Hermes. Dijksma sprak bij de bijeenkomt over de toekomst van uitstootvrij openbaar vervoer en wat de overheid moet doen om barrières weg te nemen.

.

Staatssecretaris Dijksma: “Nu is vooral de onzekerheid over de levensduur van de accu’s een belangrijke reden waarom elektrische bussen op prijs niet kunnen concurreren met bussen die op vervuilende brandstoffen rijden zoals diesel. Als de levensduur van een accu tegenvalt dan zou het vervoersbedrijf beroep moeten kunnen doen op dit Europese garantiefonds. Het is een soort verzekering die de prijs van elektrische bussen moet drukken en een impuls kan geven aan innovaties voor een schoner openbaar vervoer. Door dit soort onzekerheden weg te nemen, wil ik de weg vrijmaken voor nog meer schone uitstootvrije bussen.”
Met de steun van Transdev, die meer dan 40 duizend bussen op de weg heeft, kunnen de contouren van het garantiefonds verder worden ingevuld. Naast een fonds zijn ook andere initiatieven nodig om het openbaar vervoer te vergroenen. Nederland wil hierbij het goede voorbeeld  geven met de landelijke afspraak dat vanaf 2025 alle nieuwe bussen in het openbaar vervoer vrij zijn van uitstoot. Daarvoor zette staatssecretaris Dijksma vorige maand een handtekening onder de afspraak die zij maakt met alle Nederlandse vervoerspartijen. (…)’

In april kondigde staatssecretaris Dijksma al aan dat binnen tien jaar alle nieuwe bussen in het openbaar vervoer vrij zullen zijn van schadelijke uitlaatgassen.

Bronnen
Rijksoverheid, persbericht, 18 mei 2016: Dijksma wil Europees garantiefonds voor elektrische bussen
Zie ook
FluxEnergie, 15 april 2016: Over tien jaar nieuwe OV-bussen uitstootvrij

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.