Directeur Delta vertrekt met regeling van 8 ton

Directeur Delta vertrekt met regeling van 8 ton

7 maart 2016Vandaag maakt Delta bekend dat algemeen directeur Arnold Kamerbeek vertrekt, aldus de PZC. De topman krijgt bij zijn afscheid anderhalf jaarsalaris mee, dus 800.000 euro. 

Gedeputeerde Carla Schönknecht laat in de PZC weten dat de governance commissie, een afvaardiging van de aandeelhouders van Delta, maandag is uitgenodigd om geïnformeerd te worden over een overeenkomst tussen Kamerbeek en de Raad van Commissarissen.

Uit een bericht van de PZC
‘(…) Ze zegt de inhoud ‘officieel’ nog niet te kennen, maar ze weet hoe de vertrekregeling van de Chief Executive Officer (CEO) van Delta eruitziet: een opzegtermijn van zes maanden en een jaarsalaris. Dat betekent wel dat Kamerbeek water bij de wijn heeft gedaan. Hij meende ook recht te hebben op een forse langetermijnbonus. Zijn onderhandelingen met Delta hebben enkele weken geduurd. (…)’

Kamerbeek kwam vorige maand in opspraak vanwege een salarisverhoging van 400.000 naar 520.000 euro. De verhoging was afgesproken bij de aanstelling van Kamerbeek en goedgekeurd door de Raad van Commissarissen. Maar het schoot in het verkeerde keelgat van het personeel, dat door financiële problemen bij Delta en de voorgenomen splitsing voor verlies van banen vreest. Bovendien overwoog de provincie Zeeland – op het moment dat de salarisverhoging in het nieuws kwam – garant te staan voor een lening van 200 miljoen euro om Delta door de verplichte splitsing te slepen. ‘Provinciale Staten veroordeelden de salarisverhoging unaniem als “onacceptabel”‘, aldus NRC Next.

Uit een bericht van het Financieele Dagblad
‘(…) Toen Kamerbeek weigerde om in te leveren, zou de Raad van Commissarissen geen andere optie hebben gezien dan aan te sturen op een vertrek van Kamerbeek. (…)’

Mogelijk heeft de kwestie ook gevolgen voor de Raad van Commissarissen, die de salarisverhoging in eerste instantie goedkeurden en niet bekendmaakten aan de aandeelhouders. Ook zou er ongenoegen bestaan het gebrek aan transparantie over de onderhandelingen over de vertrekregeling van Kamerbeek, aldus de PZC. President- commissaris Cees Maas liet de aandeelhouders weten dat een zaak van de Raad van Commissarissen te vinden.

Uit het bericht van de PZC
‘(…) Volgens Schönknecht hebben de aandeelhouders ook gesproken over de handelwijze van de Raad van Commissarissen, maar daarover geen gemeenschappelijk standpunt ingenomen. (…)’

Het vertrek van Kamerbeek, die volgens NRC Next en Trouw al niet meer actief de leiding had over Delta, komt op een vervelend moment. Halverwege volgend jaar moet Delta zijn gesplitst in een energiebedrijf en een netwerkbedrijf en volgende maand komt Delta met modellen voor die splitsing.

Bronnen
PZC, 4 maart 2016: Delta-topman vertrekt met regeling van 8 ton
PZC, 18 februari 2016: Commissarissen Delta: vertrekpremie directeur Kamerbeek is onze zaak
Trouw, 7 maart 2016: Zeeuwse media: Topman Delta vertrekt met 8 ton (via Blendle)
NRC Next, 7 maart 2016: Opeenstapeling van problemen bij Delta (via Blendle)
NOS, 5 maart 2016: ‘Topman Delta weg met 800.000 euro op zak’
FD, 5 maart 2016: ‘Topman Delta vertrekt met regeling van acht ton’
FluxEnergie, 5 februari 2016: Provincie Zeeland wist niet van salarisverhoging DELTA-baas
FluxEnergie, 4 februari 2016: Personeel Delta boos over salarisverhoging topman
FluxEnergie, 30 januari 2016: Zeeland werkt aan reddingsplan voor energiebedrijf Delta

Foto: Delta
Inzet Kamerbeek: LinkedIn

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.