Directeur ECN exploiteerde zelf windmolens

23 januari 2016 – De Volkskrant meldt vanmorgen dat een oud-directeur van ECN windmolens exploiteerde naast zijn fulltime baan bij ECN. Hij zou er in vijf jaar tijd minstens 1 miljoen euro mee hebben bijverdiend.

Oud-directeur Wim Stam kocht in 2008 vier windmolens en exploiteerde deze.

Uit het bericht van De Volkskrant
‘(…) Stam was tot maart vorig jaar verantwoordelijk voor Wind Energy Facilities BV van ECN. Hij adviseerde het ministerie van Economische Zaken onder meer over een richtlijn voor het plaatsen van windturbines. Ook leverde hij een bijdrage aan een overheidsadvies over de subsidieregeling voor windmolens. Als directeur testte hij nieuwe windmolens, deed onderzoek naar de kwaliteit en effectiviteit ervan en ontwikkelde technologie voor turbines. Internationaal wordt de kwaliteit van deze studies hoog aangeschreven. In vrijwel elk Europees onderzoek naar windenergie staan meetgegevens van het testpark van ECN. (…)
Stam heeft de privé-exploitatie naar eigen zeggen gemeld bij zijn werkgever. Een woordvoerder van ECN bevestigt dat en zegt dat het management van het instituut destijds geen conflicterende belangen constateerde. De woordvoerder: ‘De afdeling waar Stam directeur van was, is niet de directe adviseur van de overheid voor bijvoorbeeld de hoogte van subsidies voor windenergie.’ (…)’

In het Volkskrant-artikel noemt Marcel Pheijffer, hoogleraar forensische accountancy, de transacties van Stam ‘onverstandig’. Directeur Rob Rietveld van de Nederlandse Vereniging Omwonenden Windturbines (NLVOW) vindt dat er sprake is van belangenverstrengeling.
Volgens De Volkskrant exploiteren twee andere windenergiedeskundigen van ECN ook windturbines.

 

Bronnen
De Volkskrant, 23 januari 2016: Directeur verdiende aan gesubsidieerde windmolens (via Blendle)
De Volkskrant, 23 januari 2016: Stilletjes leven van de wind (via Blendle)
Foto: De molens van windpark Burgervlotbrug (foto: Kennemerwind)

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.