‘Dit jaar 2 miljoen zonnepanelen erbij’

Zonnepanelen-2mln

13 augustus 2015 – De grootste groothandelaar in zonnepanelen verwacht dat er in Nederland dit jaar zo’n 2 miljoen zonnepanelen (500 MW) bij zullen komen. Vooral bij particulieren.

Importeurs en installateurs van zonnepanelen melden een omzetstijging van tussen de 70% en 100% ten opzichte van vorig jaar. De grootste groothandelaar in zonnepanelen, Solarclarity, voorspelt een zeer forse groei.

Uit een persbericht van Solarclarity
‘(…) “Op basis van onze resultaten durven we een voorspelling te doen voor 2015: Dit jaar zal meer dan 500 MW worden toegevoegd. Dus 2 miljoen nieuwe zonnepalen voor grofweg 125.000 tot 150.000 huishoudens, zou ons dit jaar echt niet meer verbazen”, zegt Peter Desmet, CEO van Solarclarity. Het is goed nieuws voor ons bedrijf, maar het is ook goed nieuws voor de gehele sector. We zien de marges stabiliseren, productkeuzes worden volwassener en is er meer vraag naar kwaliteit. Ondanks het grote aantal SDE+ subsidies voor grote systemen en de vele aankondigingen van grote projecten bestaat de Nederlandse markt echter nog steeds voor meer dan 70% uit kleine systemen op daken van huizen die gebruik maken van saldering. Deze groei komt dus ook duidelijk vanuit de burgers zelf. We verwachten dat dat zeker de komende jaren nog zo zal blijven. (…)’

De website ‘Renovatieprofs’ denkt dat de groei onder andere te danken is aan de versimpelde regelgeving. ‘Vooral particulieren profiteren van de veranderingen op het gebied van subsidies en importheffingen.’
Voor bedrijven is het lastiger omdat voor hen de elektriciteitsprijs doorgaans al vrij laag is. Bovendien is de SDE+-subsidie voor dit jaar al op.

‘Uit de sterke toename van het aantal zonne-installaties blijkt dat de energietransitie aan snelheid wint’, schrijft Enexis bij de presentatie van haar halfjaarcijfers.
In de provincie Groningen bijvoorbeeld nam in het eerste halfjaar van 2015 het aantal klanten dat teruglevert aan het elektriciteitsnet toe met maar liefst 59%.
Het aantal klanten dat zelf duurzame energie opwekt, vooral met zonnepanelen, is ook bij Alliander fors gestegen. Met 40%, van 63.000 tot 88.000.
Maar ondanks de toegenomen omzet, wordt niet verwacht dat de prijzen van de zonnepanelen zullen dalen. Omdat over de hele wereld de vraag groot is, zullen de prijzen ook hoog blijven.

Bronnen
Solarclarity, juli 2015: Solarclarity ziet Nederlandse Markt 70% groeien in eerste helft 2015
Renovatieprofs, 3 augustus 2015: Verkoop van zonnepanelen verdubbeld door meer duidelijkheid
Enexis, 6 augustus 2015: Halfjaarbericht 2015: Goede resultaten bij tariefdaling
Alliander, 31 juli 2015: Halfjaarcijfers 2015: resultaat licht gestegen
Foto: Essent

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.