Dit jaar geen olie meer uit Schoonebeek

NAM

5 september 2015De oliewinning in Schoonebeek zal dit jaar niet meer starten. Dat maakt de NAM bekend in het Dagblad van het Noorden. De oliewinning werd in april van dit jaar stilgelegd.

Na de oliewinning in Schoonebeek blijft afvalwater over. Dat werd tot april geïnjecteerd in lege gasvelden in Twente, tot er lekkage ontstond in een transportleiding voor het afvalwater.

Uit een bericht van het Dagblad van het Noorden
‘(…) Zodra er een oplossing is, moet in ieder geval het Staatstoezicht op de Mijnen daarmee instemmen. Door het stilleggen van de oliewinning mist de NAM 1500 tot 2000 kuub ruwe olie per dag. (…)’

Een flinke strop voor de NAM dat al last heeft van de verminderde gaswinning in het gebied en de schadeclaims van huiseigenaren in het aardbevingsgebied in Groningen. Maar ook voor de schatkist, zo schrijft het Financieele Dagblad.

Uit een bericht van het FD
‘(…) Met de huidige lage olieprijs van circa $45 (€40) per vat zou het gaan om een verloren dagelijkse omzet van ruim €375.000 en over de afgelopen vijf maanden opgeteld ruim €55 mln. Hoeveel kosten daarvan afgetrokken moeten worden en welk percentage voor rekening komt van EBN [Energiebeheer Nederland, red.] komt is echter onduidelijk. Het is daardoor niet aan te geven hoe groot de inkomstenderving is voor het Rijk. (…)’

Bronnen
Dagblad van het Noorden, 5 september 2015: Dit jaar geen olie uit Schoonebeek meer
Financieele Dagblad, 3 september 2015: Strop door stilgelegde oliewinning NAM

Foto: NAM

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.