DONG Energy – ‘Weer zo’n buitenlands staatsbedrijf’

DONG Energy – ‘Weer zo’n buitenlands staatsbedrijf’

11 juli 2016NRC Next betreurt het dat het de consortia van Nederlandse bedrijven niet is gelukt het beste bod te doen voor de bouw van het offshore windpark Borssele. ‘Daar is weer zo’n buitenlands staatsbedrijf’. 

Het is een analyse en commentaar tegelijk van NRC.Next.
‘(…) Waar, maar raar.
De Nederlandse overheid gaat een Deens energiebedrijf subsidiëren dat zelf voor meer dan de helft eigendom is van de Deense overheid. Het ongewone is: met deze Deense onderneming, Dong Energy, komt opnieuw een buitenlands staatsbedrijf op de Nederlandse energiemarkt. (…)
Deze twee elementen – staatsbedrijf en buitenlandse investeerder – zie je in Nederland regelmatig in de sectoren energie en nutsvoorzieningen. Bij de aanleg van het Gemini-windpark, ten noorden van Schiermonnikoog, zijn het Canadese energiebedrijf Northland Power en Siemens uit Duitsland de grootste financiers, met respectievelijk 60 en 20 procent van de aandelen in het project. (…)
Dong Energy kwam dinsdagavond als winnaar uit de bus van een druk bevochten inschrijving op twee kavels voor de Zeeuwse kust waar een groot windmolenpark kan worden aangelegd. De overheid kreeg maar liefst 38 biedingen, waaronder een van een consortium van baggeraar Van Oord en de energiebedrijven Eneco en Shell. Dit project moest Shell in Nederland op de kaart zetten als duurzame producent.
Dong kan Nederlandse overheidssubsidie tegemoet zien als de levering van start gaat. De subsidie was maximaal 5 miljard euro. Maar als gevolg van de gunstige omstandigheden (lage rente, lage staalprijs) en de concurrentie om de kavels, zijn minister Kamp (Economische zaken, VVD) en de belastingbetalers ‘maar’ 2,3 miljard euro kwijt. Kamp noemt de uitkomst van de inschrijving „een grote doorbraak in de transitie naar meer hernieuwbare energie”. Hij vestigt niet de aandacht op het feit dat juist een buitenlands staatsbedrijf deze doorbraak voor zijn rekening neemt. (…)’

Bronnen
NRC.Next, 7 juli 2016: Daar is weer zo’n buitenlands staatsbedrijf
Foto: DONG Energy

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.