Dong Energy: ‘Windpark Borssele minder dan 10 cent per kWh’

Dong Engergy: ‘Windpark Borssele minder dan 10 cent per KWh’

6 juli 2016Uiteraard is Dong Energy blij dat ze de tender voor het windpark Borssele gewonnen hebben. DONG Energy ziet de lage prijs per KWh als ‘een bijzondere mijlpaal voor de windenergie op zee sector, drie jaar eerder dan beoogd. Dat toont het grote potentieel van windenergie op zee aan’.

Uit een persbericht van Dong Energy Nederland
‘(…) DONG Energy heeft de tender gewonnen met een gemiddelde prijs van 7,27 eurocent per kWh voor een periode van vijftien jaar, exclusief de kosten voor het netwerk op zee. Daarna ontvangt DONG Energy de marktprijs voor de geleverde elektriciteit.

Vier jaar geleden stelde DONG Energy het ambitieuze doel om in 2020 windenergie op zee te leveren voor 10 eurocent per kWh voor de volledige levensduur van een windpark, inclusief kosten voor het netwerk op zee. Dat doel, dat later is overgenomen door de internationale offshore wind sector, is nu gerealiseerd.

160706-Leupold-DONG
Samuel Leupold (DONG Energy): ‘Groot potentieel van wind op zeel’

Samuel Leupold, Executive Vice President en Head of Wind Power van DONG Energy: “Het winnen van deze tender met veel concurrentie is een nieuwe bevestiging van onze positie als marktleider en ons succesvolle business model. Dat model is gebaseerd op doorlopende innovatie en schaalvergroting. Met Borssele 1 en 2 hebben we voor het eerst ons doel gerealiseerd: windenergie op zee voor minder dan 10 cent per kWh. Dat is een bijzondere mijlpaal voor de windenergie op zee sector, drie jaar eerder dan beoogd. Dat toont het grote potentieel van windenergie op zee aan,” aldus Samuel Leupold.

De parken Borssele 1 en 2 worden door DONG Energy de komende vier jaar gebouwd. Er is een wettelijke uitlooptermijn van maximaal één jaar. De nieuwe windparken hebben een capaciteit van 2x 350 MW en kunnen een hoeveelheid duurzame energie leveren die gelijk staat aan het jaarlijkse stroomverbruik van één miljoen Nederlandse huishoudens.

.

160706-Vis
Jasper Vis (DONG Energy Nederland): ‘Mijlpaal voor duurzame energietransitie’

Jasper Vis, directeur van DONG Energy Nederland: “De Nederlandse overheid heeft een ambitieus programma voor windenergie op zee. De windparken Borssele 1 en 2 zijn voor Nederland een mijlpaal in de duurzame energietransitie. DONG Energy levert met deze windparken graag een bijdrage aan het realiseren van deze doelen. Daarbij zetten we ruim twintig jaar ervaring op het gebied van windenergie op zee inzetten.” (…)’

 

Uit een bericht van Trouw
‘(…) Jasper Vis, directeur Nederland bij Dong Energy, laat weten dat zijn bedrijf turbines op het oog heeft van 8 megawatt (MW). Ter vergelijking: de huidige generatie windmolens heeft een vermogen van 3 tot 4 MW. (…)
Dat dit bedrijf de aanbesteding heeft gewonnen, is niet heel verrassend. Dong Energy, met de Deense staat als grootaandeelhouder, is al marktleider in Europa wat betreft windenergie op zee. (…)’

‘Shell afgetroefd’
Uit een bericht van De Telegraaf
‘(…) Ook Shell was in de race voor aanleg van het energiepark voor Borssele in een consortium samen met Eneco en Van Oord. Dorine Bosman, business opportunity manager New Energy Technologies bij Shell laat weten dat haar bedrijf het ‘heel erg jammer’ dat het de tender heeft verloren, maar blijft Shell geïnteresseerd in windparken. “Wij blijven de mogelijkheden om schaalgrootte te bereiken onderzoeken.” (…)’

Onderwerpen: , ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.