Een doorbraak naar duurzaam alternatief voor fossiel?

Een doorbraak naar duurzaam alternatief voor fossiel?

29 april 2016 – Hoe vervangen we fossiele brandstoffen door duurzame alternatieven? Ook ‘groene scheikunde’ is daarnaar op zoek. En het lijkt of aan de Rijksuniversiteit Groningen wellicht een doorbraak op komst is.

Onderzoeker Katalin Barta heeft veelbelovende publicaties op haar naam staan, voor haar onderzoek de ‘ERC Starting Grant’ gewonnen, en ook al een octrooi verworven.
De Rijksuniversiteit Groningen wijst de buitenwacht wel op een mogelijke doorbraak, maar doet nog erg geheimzinnig over wat die doorbraak dat precies zou kunnen zijn.

Er is door de universiteit een klein filmpje over gemaakt (zie hieronder). Daarin zegt onderzoekster Katalin Barta: ‘We willen vooral duurzame materialen zoals houtsnippers die niet concurrerend zijn, omzetten in bruikbare brandstof. De structuur hiervan bestaat uit complexe biopolymeren. We moeten die zien op te delen en de zuurstof uit de moleculen halen. Dat moet met een nieuwe katalysator en nieuwe methoden. Vroeger was zo’n katalysator gebaseerd op dure, niet duurzame edelmetalen. Nu verloopt die reactie beter, goedkoper en duurzamer, met koper en zink. Deze reactie is robuuster en selectiever dan de traditionele aanpak.
We gebruiken dagelijks chemische stoffen. In medicijnen, polymeren, kunststof. Dat vinden we fijn. Maar bij het produceren van al die dingen letten we te weinig op de vervuilende effecten. Groene scheikunde vervangt vervuilende technologie door schone. Als wij in het lab een nieuwe reactie ontwikkelen voor de industrie doen we iets goeds voor het milieu.’

Het octrooi geeft aan dat het gaat om een ‘method for reducing hydroxymethylfurfural’.

Dr. K. (Katalin) Barta is verbonden aan de faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen en gespecialiseerd in (o.a.) ‘homogeneous and asymmetric catalysis’, in ‘catalytic conversion of renewables’, in ‘lignin’ en ‘characterization of complex biomass derived materials’.

 

Filmpje Rijksuniversiteit Groningen (2′)

 

Bronnen
Rijksuniversiteit Groningen, 28 april 2016: Doorbraak naar duurzaam alternatief voor fossiele brandstoffen en chemicaliën?
Octrooi-informatie 
Foto: still uit video RUG

 

Onderwerpen: ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.