Draagvlak windmolens: in eigen bezit of bij de buren

Draagvlak windmolens. Omwonenden als eigenaar of zet ze gewoon bij de buren

16 oktober 2015Er is nogal wat weerstand tegen windmolens op land. Deze week kwamen een paar manieren in het nieuws om tóch turbines te kunnen bouwen. Bijvoorbeeld door omwonenden eigenaar te maken of (zou het een grap zijn?) door ze bij de buren te zetten.

Minister Kamp heeft de grootste moeite om de doelstellingen voor windenergie op land uit het Energieakkoord uit te voeren. Overal komen omwonenden in opstand. Te groot, te veel lawaai, te lelijk, te veel. Om draagvlak te vergroten, wordt participatie vaak als redmiddel genoemd. Dat gaat van vroegtijdig informeren van omwonenden tot omwonenden die mede-eigenaar worden van een turbine. Deze week kwamen een paar manieren in het nieuws om protest tegen windmolens te verminderen.

Windpark in particuliere handen
Deze week werd de eerste turbine van windpark Hellegatsplein (bij Hellevoetsluis) afgemaakt. Het  wordt het grootste windpark in handen van burgers, aldus energiecoöperatie Qurrent. Het windpark krijgt 4 ‘ECO 100-masten’, samen goed voor 41.500 MWh stroom voor ongeveer 8000 huishoudens. De turbines gaan in 2016 draaien. Qurrent denkt het park al snel te kunnen uitbreiden met nog twee extra turbines.

Leden van Qurrent kunnen een ‘Windtegoed’ kopen voor €75,- en krijgen daarvoor minimaal 250 kWh per jaar. En meer als het harder waait. Op een app kan een deelnemer de opbrengst van de windmolen bijhouden waar hij mede-eigenaar van is.

Uit een bericht van Qurrent
‘(…) Rob Groothuis, lid van Qurrent: “Het is een fantastische ervaring om te zien hoe je ‘eigen’ windmolen wordt opgebouwd. Je weet dus als klant van Qurrent precies waar jouw groene energie vandaan komt. Voorlopig is dat nog van andere windmolens in Nederland of natuurlijk van je eigen zonnepanelen, maar straks komt het dus hier vandaan.” (…)’

Elk dorp een eigen windmolen
In Dronten heeft de lokale CDA-fractie gisteren voorgesteld elk dorp in de gemeente een eigen windturbine te geven. Het CDA reageerde hiermee op het Regioplan Windenergie dat in de raadscommissie werd besproken en waarin participatie een belangrijke rol speelt.

Uit een bericht van de Stentor
“Op deze manier creëer je betrokkenheid en draagvlak bij de inwoners van Dronten voor het Regioplan Windenergie en biedt je inwoners de kans hun steentje bij te dragen voor duurzame energieopwekking”, zegt fractievoorzitter Jan Klopman. “Een prettige bijkomstigheid is dat de opgewekte energie de inwoners direct voordeel in de portemonnee oplevert en bijdraagt aan een energieneutraal Dronten.”
Bij de buren
In Limburg kwam gedeputeerde Daan Prevoo van Milieu met een creatieve oplossing om tóch voldoende windmolens te bouwen. Er staan er pas acht, terwijl Limburg volgens de afspraken met het Rijk 35 moet plaatsen vóór 2020. Hij wil er een paar in Duitsland zetten.
Uit een bericht van L1
‘(…) “Nederlandse windmolens op Duits grondgebied zou een mooi voorbeeld van grensoverschrijdende samenwerking zijn”, zegt Prevoo in een interview in Dagblad De Limburger en het Limburgs Dagblad. “Aan de grens met Duitsland staan al een heleboel molens. Windenergie is in Duitsland meer geaccepteerd.” (…)’
Ook pleit Prevoo voor het plaatsen van windmolens door lokale coöperaties.

Bronnen
Qurrent, 14 oktober 2015: Grootste windmolenpark van burgers wordt werkelijkheid
Website Qurrent over windpark Hellegatsplein
De Stentor, 14 oktober 2015: Windmolen voor elk dorp, is wens van CDA Dronten
L1, 10 oktober 2015: ‘Limburgse molens in Duitsland’

Foto: Qurrent

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.