Belgische overheid mogelijk voor de rechter wegens klimaat

2 december 2014 – De Klimaatzaak, een organisatie met leden uit de Belgische media-, kunst- ondernemers- en wetenschappelijke wereld, stellen de Vlaamse, Waalse, Brusselse én de federale overheid in gebreke wegens het uitblijven van een doortastend klimaatbeleid. Aldus de Vlaamse nieuwssite MO.

Uit het bericht van MO
‘De oprichters van de Klimaatzaak (…) zijn bezorgd omdat wetenschappelijk onderzoek aantoont dat nog deze eeuw een opwarming van de aarde met 4° Celcius dreigt. Dit terwijl alle landen van de VN, inclusief België, hebben erkend dat een opwarming van 2°C de ecosystemen al zodanig zal aantasten dat de gevolgen wereldwijd tot mensenrechtenschendingen zullen leiden. (…)

De initiatiefnemers vragen daarom dat de Belgische overheden alle maatregelen treffen die nodig zijn om de opwarming van de aarde onder die gevaarlijke grens van 2° Celsius te houden.

De Klimaatzaak verwacht niet dat de Belgische overheden vrijwillig aan 40% emissiereductie zullen realiseren tegen 2020 (ten opzichte van het niveau van 1990) en is daarom alvast gestart met het voorbereiden van een rechtszaak. (…)

Indien de rechtszaak er effectief komt, zou België het tweede land in Europa zijn, na Nederland, waarin een dergelijke klimaatzaak tegen de overheid geïnitieerd wordt.’

 

Bron
MO, 2 december 2014: Belgische overheden voor de rechter over klimaat

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.