Drenthe: proef met opslagsysteem zonne-energie

3 september 2015 – De provincie Drenthe steekt ruim € 210.000 in een onderzoek naar het rendabel maken van een opslagsysteem voor zonne-energie.

De provincie wil daartoe een ‘Green Deal’ sluiten met het landbouwbedrijf De Jong in Odoorn. Dat bedrijf gebruikt al veel zonne-energie, maar zou met opslagcapaciteit daar optimaal gebruik van kunnen maken.

Uit een bericht van RTV Drenthe
‘(…) Landbouwbedrijf De Jong wekt zonne-energie op en gebruikt dat om de landbouwproducten te koelen. Wanneer er overcapaciteit is, worden de zonnepanelen automatisch uitgeschakeld. Om toch de volledige capaciteit van de panelen te gebruiken, gaat De Jong samen met Jules Energy en Herbo Groenleven onderzoeken hoe zonnepanelen in combinatie met een opslagsysteem, de landbouw duurzamer kan maken.
Als de proef succesvol verloopt, is een verdere uitrol in de regio heel goed mogelijk. “Verduurzaming van bedrijven is essentieel voor het slagen van de energietransitie van Drenthe. Bedrijven met een gebruik van 100kW en 5MW zijn namelijk verantwoordelijk voor 35% tot 40% van de energieconsumptie”, zegt gedeputeerde Tjisse Stelpstra. Volgens hem zijn onder die bedrijven veel boeren.
“Het Europese beleid vraagt meer aandacht voor duurzaamheid binnen die bedrijven. Met het financieel ondersteunen van deze proef hopen we een flinke stap voorwaarts te kunnen zetten”, aldus Stelpstra. (…)’

Uit de website van de provincie Drenthe
‘(…) De provincie sluit Drentse Green Deals met partijen die een belangrijke bijdrage leveren aan de provinciale energiedoelstellingen. De Drentse Green Deal is een zakelijke overeenkomst tussen een organisatie en de provincie. Hierin formuleert de provincie haar inspanningen voor ondersteuning op basis van een voorgenomen investering/inspanning van de betreffende organisatie. (…)

 

Bronnen
RTV Drenthe, 1 september 2015: Proef met opslagsysteem zonne-energie: ‘Flinke stap voorwaarts’
Website Provincie Drenthe: Drentse Green Deals

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.