Drie Nederlandse winnaars bij BREEAM Awards

Drie Nederlandse winnaars bij BREEAM Awards

10 maart 2016Drie Nederlandse gebouwen zijn in de prijzen gevallen bij de BREEAM Awards, een internationale prijs voor de meest duurzame gebouwen ter wereld. The Edge, een kantoorgebouw aan de Amsterdamse Zuidas, kreeg de hoogste score ooit en de publieksprijs. 

The Edge, een kantoorgebouw aan de Amsterdamse Zuidas met hoofdhuurders Deloitte en advocatenkantoor AKD, won in de categorie Nieuwbouw.

Uit een bericht van de Dutch Green Building Council
‘(…) De jury prees de slimme technologieën die door OVG Real Estate en Philips in het gebouw zijn verwerkt. Zo kunnen kantoormedewerkers met hun smartphone zelf de temperatuur en het lichtniveau regelen. Ook heeft het gebouw meer zonnepanelen op dak en gevel dan welk ander Europees kantoor dan ook. Het kantoorgebouw met de hoogste BREEAM-score ooit behaald voor een kantoorgebouw (98,36%) kreeg eveneens de meeste stemmen van het publiek en won daarmee de publieksprijs ‘Your BREEAM’. (…)’

Uit een bericht van Trouw
‘(…) Een leuke bijkomstigheid is dat The Edge steeds meer een Nederlands visitekaartje wordt, zegt Van der Spek [OVG Real Estate]. Het licht is verzorgd door Philips, een start-up uit Delft ontwierp een app voor het ‘gebouwbeheer’, Eneco ontfermde zich over de energieopslag en adviesbureau Deerns hielp mee met het klimaatplan.
“We hebben niet bewust voor Nederlandse bedrijven gekozen, maar we zijn in Nederland gewoon best wel goed in duurzame oplossingen”, verklaart Van der Spek. (…)’

Uit het bericht van de Dutch Green Business Council
160310 DGBC ABN AMRO‘(…) Hoofdkantoor ABN AMRO
In de categorie duurzame ‘Bestaande Kantoren’ won ABN AMRO de BREEAM Award met haar hoofdkantoor aan de Amsterdamse Gustav Mahlerlaan. De bank heeft als doel om de CO2-uitstoot van het kantoor uit de jaren ‘60 drastisch te verlagen. Daarnaast wil ABN AMRO de kennis en ervaring delen met hun klanten uit de vastgoedsector. Dat heeft de jury gewaardeerd. Ook het slimme en toekomstbestendige gebouwbeheer werd als onderscheidend beoordeeld.

ECOstyle
Het kantoor met magazijn van ECOstyle won in de categorie ‘Industrie’. In het juryrapport werden vooral de ligging in het duurzame werklandschap Ecomunitypark in Oosterwolde en de levering van energie en warmte benadrukt. Met zes warmtepompen en zuiveringsinstallaties voor regenwater levert het gebouw een waardevolle bijdrage aan de omgeving. Met het winnen van deze award laat ECOstyle het eveneens in deze categorie genomineerde distributiecentrum van Tesla (NewLogic II) achter zich.

160310 DGBC EcoStyleTrots op internationale waardering
Annemarie van Doorn, directeur van Dutch Green Building Council, de beheerder van het BREEAM-NL duurzaamheidskeurmerk in Nederland is verheugd met Nederlandse succes: “Een kantoor van de toekomst, een geweldig voorbeeld van hoe je bestaande gebouwen kunt verduurzamen én een innovatief gebouw in een bijzonder gebied: ik kan niet anders dan trots zijn op deze internationale waardering voor deze Nederlandse projecten. Laat dit ook voorbeelden zijn voor de rest van de markt. Er ligt nog een uitdagende opgave voor het verduurzamen van bestaande gebouwde omgeving. Daarmee kunnen we de CO2-uitstoot flink terugdringen en tegelijkertijd zorgen voor comfortabele en gezonde gebouwen.”

Andere winnaars
Winnaar in de categorie ‘Onderwijs en Gezondheid’ werd The Enterprise Centre, van de University of East Anglia in Norwich. Five Pancras Square in Londen won in de categorie voor gebouwen met meerdere functies. Noda van Coca-Cola in Parijs sleepte de BREEAM Award voor de categorie ‘Interieur’ in de wacht. De prijs voor duurzame woningbouw was voor Courtauld Road in London. De award voor het meest duurzame bestaande winkelcentrum ging naar Kanyon in Istanbul. Voor deze categorie was ook CityMall in Almere genomineerd. Winkelcentrum Torsplan in Stockholm won in de categorie ‘Nieuwe Winkelcentra’. (…)’

Bronnen
Dutch Green Building Council, 8 maart 2016: Duurzame gebouwen The Edge, ABN AMRO en ECOstyle winnaars van internationale BREEAM Award
Architectenweb, 9 maart 2016: Drie Nederlandse winnaars bij BREEAM Awards
Juryrapport BREEAM Awards
Trouw, 9 maart 2016: Bij het groenste kantoor zit duurzaamheid zelfs in de details

Foto boven: The Edge (OVG Real Estate)
Foto ABN AMRO hoofdgebouw en ECOstyle: DGBC

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.