Eerste drijvende getijdencentrale klaar voor installatie bij Texel

150312-getijdencentrale Texel

12 maart 2015 – Voor de kust van Texel komt Nederlands eerste drijvende getijde-energiecentrale, een soort schip met een schroef onder water. Doordat het water met de getijden verplaatst, beweegt de schroef en wekt deze zo stroom op. 

Op 13 maart presenteert het Texel floating tidal energy platform in Amsterdam het prototype van de drijvende getijdencentrale. Vanaf 9 april wordt het voor de kust van Texel geïnstalleerd, waar het energie gaat opwekken voor het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ).

Allard van Hoeken van maker Bluewater in een bericht van RTLZ
‘(…) “Fantastisch, dit is het eerste opstapje naar grootschalige oplossingen.” Want het moet niet bij één platform blijven. De komende jaren wordt alles, van turbines tot hoeveel platforms er naast elkaar kunnen liggen getest. (…)’

Het getijdenplatform is vooral geschikt voor afgelegen gebieden, zoals kleine eilanden in bijvoorbeeld Indonesië of de Filipijnen. Daar kan het elektriciteitsopwekking door dieselgeneratoren vervangen. Het platform is zo geconstrueerd, dat het in losse onderdelen in zeecontainers over de hele wereld verplaatst kan worden.

Uit een bericht van Kennislink
‘(…) “Het grote voordeel van een drijvend platform is dat het onderhoud veel eenvoudiger en goedkoper is. Normaal staan turbines op de zeebodem. Je moet een soort maanlanding doen met onderwaterrobots en andere speciale apparatuur om daaraan te sleutelen. Bij ons is de elektronica bereikbaar vanaf het drijvend platform”, zegt hoofd Nieuwe Energie Allard van Hoeken van Bluewater, dat het platform bedacht. (…)’

De maker van de centrale, Bluewater, werkt in het project op Texel samen met Damen, Van Oord/Acta Marine, Tocardo, SCHOTTEL Hydro, TKF, Vryhof, NIOZ, Nylacast en Tidal Test Centre.

Bronnen
RTLZ, 10 maart 2015: Uniek platform moet Texel van getijde-energie voorzien
RTLZ, 10 maart 2015: ‘Energie is de motor achter de groei van de mens’
Kennislink, 16 december 2014: Bouw getijdencentrale Texel van start
website Bluewater, Texel Tidal Project

Beeld
Drijvende getijdencentrale (Illustratie: Bluewater)

Onderwerpen: ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.