Duikvlucht olieprijzen gaat door

15 december 2015 – De olieprijs was al lange tijd laag, maar viel gisteren ‘towards crisis-era lows’, aldus de Financial Times. Er is niet één duidelijke reden, maar wel een opeenstapeling van gebeurtenissen en voorspellingen die ertoe leiden dat een vat olie nu minder dan 35 dollar kost. 

‘De markt is in totale paniek. Een concrete aanleiding voor de daling is er niet’, stelt oliespecialist Hans van Cleef (ABN Amro) in de Telegraaf. Maar de verschillende media komen wel met een opeenstapeling van redenen voor de vrije val van de olieprijs. De sterkste daling sinds elf jaar zorgt voor de laagste prijs in 7 jaar: minder dan 35 dollar voor een vat Amerikaanse olie en 37 dollar voor Brent-olie. Een overzicht van de redenen.

Klimaatakkoord
‘(…) Met het akkoord van Parijs zien oliehandelaren (…) dat het afscheid van fossiele brandstoffen zoals olie steeds tastbaarder wordt. “Bedrijven en landen die nu nog veel olie hebben, weten maar een ding: verkopen nu het nog kan”, aldus Paul van Selms, directeur van consumentencollectief United Consumers. (…)’ (Telegraaf, via Blendle)

Gokken door hedgefondsen
‘(…) De sterkste daling sinds ruim elf jaar werd voor een groot deel ook veroorzaakt door hedgefondsen die momenteel massaal short zijn gegaan, met hun miljarden gokkend op een verdere daling van de olieprijs. (…)’ (Telegraaf, via Blendle)

Opec blijft olie produceren
Tijdens de Opec-vergadering begin deze maand, besloot het oliekartel te blijven pompen. ‘In addition, the group scrapped its official production ceiling and took away any pretence of output constraint.’ (FT)

Iran maakt haast met productie
‘(…) De jongste daling werd ingeleid door de ‘belofte’ van Iran, dat het zijn export fors gaat opvoeren, ondanks het overaanbod van olie en de afkalvende prijzen. (…) Teheran stelde dat er “absoluut geen sprake van is” dat Iran wacht met het opvoeren van zijn export totdat de prijzen tot rust komen.(…)’ (Nu.nl)

Schalieolie uit Verenigde Staten
Het aanbod op de oliemarkt was al groot door de toegenomen productie van schalieolie in de Verenigde Staten.

Vraag lager: economische groei China valt tegen
‘Tegelijkertijd verzwakt de vraag uit China, doordat de economie daar minder hard groeit.’ (FD)

Vraag lager: milde start van de winter
‘(…) A mild start to the winter has resulted in weak demand for heating oil. The belief that above-average temperatures will last until the end of the year sent US natural gas prices to the lowest level since 2002 on Monday(…)’ (FT)

In het komende jaar zal er weinig veranderen op de oliemarkt, zo voorspelt onder meer het Internationale Energie Agentschap vorige week. Maar de ‘Fed’, de US Federal Reserve, verhoogt naar verwachting woensdag de rente, stelt de Financial Times. Volgens de Telegraaf kan dat een omslag tot gevolg hebben.

Uit een bericht van de Telegraaf
‘(…) Dan stijgt de dollar en wordt een vat olie duurder. Met de verliezen die veel hedgefondsen dan al op hun oliebelegging hebben, zitten ze de rit naar beneden nog even uit, denkt Van Cleef van ABN Amro. “Maar als de hedgefondsen winst gaan nemen, en verkopen, kan de prijs in een paar dagen ook razendsnel omhoog gaan”, stelt hij. (…)’

Bronnen
Financial Times, 14 december 2015: Oil tumbles towards crisis-era lows
Telegraaf, 15 december 2015: Parijs geeft olieprijs tik (via Blendle)
De Financiële Telegraaf, 14 december 2015: Duikvlucht olieprijs duurt voort
Financieele Dagblad, 14 december 2015: Olieprijs nadert $35 per vat
Nu.nl, 14 december 2015: Olieprijzen blijven onder druk staan
RTL Nieuws, 14 december 2015: Olieprijs verder onderuit: benzine goedkoper

Zie ook 
FluxEnergie, 15 december 2015: Overname BG door Shell kost 2800 banen
FluxEnergie, 15 december 2015: Investeerder: ‘Is overname BG door Shell wel verstandig?

Onderwerpen: ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.