Gas, Paul Tolenaar

Duits EWE wil minder Gronings gas afnemen

Gas, Paul Tolenaar

Het Duitse energiebedrijf EWE wil de komende twee jaar in totaal 1,7 miljard kuub minder Gronings gas afnemen, en in 2027 helemaal overgeschakeld zijn op Duits gas. Naar verwachting zal ook Frankrijk bereid zijn de import van Gronings gas te reduceren. 

Minister Wiebes haalt met de toezegging zijn eerste succes binnen in zijn streven de gaswinning in Groningen te verlagen tot 12 miljard kuub per jaar. Hij volgt daarmee het advies van het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM), dat ‘de 12’ bestempelde als de bovengrens van een productie waarbij de veiligheid van de Groningers voorop staat.

20 miljoen

EWE zegt die ambitie te respecteren, ook al heeft Nederland eerder toegezegd meer laagcalorisch Gronings gas te zullen leveren. Het energiebedrijf voorziet daarmee momenteel ongeveer 2 miljoen huishoudens in het noorden van Duitsland. Om die op hoogcalorisch Duits gas te laten overschakelen, is naar verwachting 20 miljoen Euro nodig. Wie dat gaat betalen, is nog niet bekend. Minister Wiebes zou geen toezeggingen gedaan hebben over een Nederlandse bijdrage.

Eerder deze maand werd al bekend dat ook het Franse energiebedrijf Engie al had aangegeven minder Gronings gas te willen importeren. Grootgashandelaar GasTerra zou daar destijds bezwaar tegen hebben gemaakt, waardoor Engie kosten moest maken om het laagcalorische gas weer om te vormen naar hoogcalorisch gas, dat ook uit andere bronnen gewonnen kan worden.

Lees ook:

Auteur: Klaartje Jaspers

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.